back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η «όαση των μικρών Κυκλάδων» @ Κουφονήσια

Διαβάστε επίσης

Για όσους αποφασίσατε φέτος να βρεθείτε στα δύο αυτά νησιά: σας περιμένει μία άλλη μαγική διάσταση που, ούτε στα όνειρα σας, δεν είχατε φανταστεί ότι υπάρχει. Όλα γίνονται αβίαστα και ο χρόνος που κυλάει αγχωτικά, (είναι κάτι που θα πρέπει να διαγράψετε από το αρχείο του μυαλού σας, δηλαδή να κάνετε οριστικό delete).

Από την Ελένη Σούρδη

Σκεφτείτε, ότι ούτε αυτοκίνητο θα χρειαστείτε. Εξάλλου τα Κουφονήσια μπορείτε, να τα γυρίσετε και να τα γνωρίσετε περπατώντας ή και με ποδήλατο. Δεν υπάρχει κάτι που δεν είναι χαρούμενο και μαγικό όπου και αν πέσει η ματιά σας. Αυτό όμως που θα αντικρίσετε και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό είναι: οι εξωτικές παραλίες, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις χρυσαφένιες παραλίες. Το Άνω Κουφονήσι, είναι μικρό σαν νησί αλλά και τόσο μεγάλο (από τις εκπλήξεις, τις απολαύσεις και τα χαμογελαστά πρόσωπα που θα συναντάτε συνεχώς μπροστά σας).

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΝΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ NUMBER ONE

Η πολυτέλεια των ρούχων, στην πορεία των διακοπών θα σας φανεί άχρηστη και άδικα θα κουβαλήσετε, τα φανταχτερά βάρη της γκαρνταρόμπας σας. Παρεό, αθλητικά, πέδιλα, φουλάρια και τα αγαπημένα σας αξεσουάρ, πιστέψτε μας θα είναι αρκετά. Αλήθεια θα αναρωτηθεί κάποιος, πόση ελευθερία μπορεί να αισθανθεί σε 5,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα; Απεριόριστη θα απαντήσουμε, όσοι έχουμε ζήσει καλοκαίρια ανεμελιάς στην όαση των μικρών Κυκλάδων.

Άς σαλπάρουμε για μία από τις ομορφότερες παραλίες, το λεγόμενο Πορί: εδώ δεν θα νιώσεις ποτέ στριμωγμένος, διότι η παραλία, με την κάτασπρη άμμο, τα διάφανα νερά, δημιουργούν μια τεράστια έκπληξη, είναι τόσο μεγάλη που το οπτικό σου πεδίο δεν χωράει το μαγικό ατελείωτο θαύμα που αντικρίζεις. Σύγχυση και ευτυχία μαζί. Το μήκος της είναι ατελείωτο, έστω και αν ο ασφαλτόδρομος φτάνει μέχρι εκεί, ποτέ δεν θα νιώσουμε ενοχλημένοι, από τις διπλανές παρέες. Το σκηνικό της είναι τέτοιο, που όλοι και όλα ενώνονται σε ένα αρμονικό σύνολο. Μόνο χαλαρώνουμε, ξαπλώνουμε στη μαλακή άμμο και κολυμπάμε ώρες ατελείωτες στα γαλαζοπράσινα νερά. Η μουσικές της θάλασσας εκπέμπουν από οι κραυγές των θαλάσσιων πτηνών, το αεράκι της φύσης και το κύμα που σκάει στην αμμουδιά. Κάπου εδώ αξίζει να τολμήσετε ακόμη μια ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία: να κάνετε βουτιές στις σπηλιές του Ξυλομπάτη. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού, κοντά στο Πορί.

Τα βράχια και ο βυθός αποτελούν, μια ανεπανάληπτη θέα. Δυστυχώς όμως η πρόσβαση από μονοπάτια και δρομάκια δεν είναι εφικτή. Όσοι νιώσουν ότι δεν θέλουν να χάσουν αυτό το μαγικό τοπίο, δύο λύσεις υπάρχουν: αν διαθέτετε σκάφος ή μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι.

Η βόλτα μας στις ονειρικές παραλίες όμως συνεχίζεται.  Άμμος: είναι το “καμάρι του λιμανιού” στο Πάνω Κουφονήσι. Με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και δεν την χτυπάνε οι βόρειοι άνεμοι. Αμέσως μετά, όταν περπατήσεις λίγη ώρα θα συναντήσεις μια θεϊκή αμμώδη παραλία με την ονομασία :Φοίνικας. Μιλάμε για την διάσημη ταβέρνα μπαλκόνι και ακριβώς από κάτω είναι η εξωτική παραλία που από εκεί πήρε και το όνομα της. Μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου και μετά να απολαύσεις το φαγητό σου, από μαγειρευτά και ότι άλλο ποθεί ο ουρανίσκος σου.

Προχωρώντας το δρομάκι της παραλίας του Φοίνικα, θα αντικρίσεις τον Φανό: με την αμμουδιά του και το απόλυτο τιρκουάζ να κλέβει την παράσταση στα κρυστάλλινα νερά του. Το γνωστό καφέ-εστιατόριο προσφέρει καφέ – ποτό και φαγητό. Διαλέγεις ότι θελήσεις και φυσικά επιστρέφεις, πίσω στην πετσέτα σου, για να συνεχίσεις να ζεις στο απέραντο τιρκουάζ και την δροσιά της θάλασσας. Μετά παίρνει την σκυτάλη η χρυσή άμμος και επίσης με τιρκουάζ νερά, που δεν διαφέρει καθόλου από τις τροπικές παραλίες η λεγόμενη  Ιταλίδα. Εκεί, υπάρχει η περίπτωση να συναντήσουμε και γυμνιστές.

Και ήρθε η στιγμή να συναντήσουμε το Γάλα: την εντυπωσιακή μικρή παραλία με βότσαλα, που πήρε το όνομά της από το μοναδικό «γαλακτερό» χρώμα των νερών της.

Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα της φύσης. Το οποίο έχει ένα ιδιαίτερο σχήμα, διότι η θάλασσα διαχέεται μέσα από τους βράχους.

Η νοστιμιά σε όλο της, το «μεγαλείο»

Το Πάνω Κουφονήσι  έχει φανατικούς φίλους και φημίζεται για τα εδέσματα του. Έχεις πολλές  επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, χωρίς όμως να χάνει την ραστώνη και τον αυθεντικό χαρακτήρα του. Η υπόσχεση  που σου δίνουμε με απόλυτη σιγουριά είναι η εξής: θα γευτείς τους πιο νόστιμους μεζέδες θαλασσινών, φρέσκο ψάρι και την ξακουστή αστακομακαρονάδα του νησιού. Αν δεν δοκιμάσεις, τα πιάτα και τα γλυκά στο «Καλόφεγγο» στο Πορί με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, θα έχεις χάσει μια μοναδική εμπειρία! Μην χάσεις την ευκαιρία να φας θαλασσινά στο «Ανέπλωρα» και στον «Καπετάν- Νικόλα», αλλά και να πιεις κρύα μπύρα και να δοκιμάσεις τα πιο νόστιμα μαγειρευτά στον «Φοίνικα». Όσο για κάτι γρήγορο, το σουβλάκι στη «Στροφή» είναι ξακουστό για τη γεύση και την ποιότητά του. Για καφέ, πρωινό και γλυκό θα ενθουσιαστείς  στα «Καλάμια» και στη «Χελώνα» (Νικήτας). Μεταξύ άλλων, ο φούρνος της «Γιωργούλας» είναι ξακουστός, για την τυρόπιτα της και το καλύτερο παγωτό στο «Φιστίκι» σε όλες τις Κυκλάδες.

Η διασκέδαση χτυπάει στην καρδιά της Χώρας φυσικά

Τις νύχτες το Άνω Κουφονήσι σφύζει από διασκέδαση και χαρούμενους θαμώνες και νησιώτες. Θα ανακαλύψεις : μπαρ, ρακάδικα και κοκτέιλ μπαρ για όλα τα γούστα. Σε κάθε ένα από αυτά, σίγουρα θα βρεις το μαγαζί της αρεσκείας σου, αφού ξεχύνονται από παντού όλα τα ήδη της μουσικής.  Για τους απαιτητικούς και το κλείσιμο της βραδιάς, σας περιμένει το after «Μύλος», όπου μπορείς διασκεδάζεις μέχρι το πρωί.

ΚΑΤΩ -ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ NUMBER TWO

Εδώ εξαρχής, σας διευκρινίζουμε ότι η διανυκτέρευση δεν εύκολη, διότι δεν υπάρχουν καταλύματα να μείνετε. Όμως η βόλτα και η διαμονή για όλη τη μέρα, για μπάνιο και φαγητό φυσικά είναι εφικτή. Σας περιμένει πάντα  ένα καΐκι σας αφήνει ακριβώς έξω από τη μοναδική ταβέρνα του νησιού, τον «Βενετσάνο». Εκεί θα φάτε νόστιμα μαγειρευτά και αν είστε τυχεροί, θα γευτείτε το μοναδικό κατσικάκι Κέρου, αλλά και φρέσκια ψαριά.  Η έννοια του χρόνου χάνεται φυσικά και στο Κάτω Κουφονήσι. Πολλές φορές όμως παραμένουν τη νύχτα εκεί παραθεριστές και γίνονται αυτοσχέδια γλέντια, μέχρι το ξημέρωμα. Παλιά το Άνω Κουφονήσι είχε και οργανωμένο camping, το οποίο όμως δεν λειτουργεί πια. Αν θέλεις να κάνεις camping στα Κουφονήσια, μπορείς να δοκιμάσεις στο Κάτω Κουφονήσι, αλλιώς μέχρι κάποια ώρα το καΐκι, σας γυρίζει στη Χώρα.

Το «οδοιπορικό» της Ιστορίας

Από 1/1/2011 η Κοινότητα Κουφονησίων ως αυθύπαρκτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης καταργήθηκε (σχέδιο Καλλικράτης) κι από τότε αποτελεί Δημοτική Ενότητα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,4 τ.χλμ. Αν και παλαιότερα υπήρχε ένας οικισμός δέκα οικογενειών, στις μέρες μας είναι σχεδόν ακατοίκητο, καθώς διαθέτει μόνο μερικές κατοικίες ψαράδων και κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Επίσης υπάρχει και μια γραφική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, που είναι κτισμένη επάνω σε αρχαία ερείπια.

Η Κοινότητα Κουφονησίων είναι μία από τις έντεκα κοινότητες του νομού Κυκλάδων και περιλαμβάνει τα δύο Κουφονήσια, την Κέρο και εννιά ακόμα μικρότερες νησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά. Η κοινότητα έχει πληθυσμό 391 κατοίκους και έκταση 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της κοινότητας είναι η Κέρος ενώ το μόνο κατοικημένο είναι το Άνω Κουφονήσι που αποτελεί και την έδρα της κοινότητας. Έχει έκταση 5,7 τ.χλμ. και πληθυσμό 366 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η αλιεία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα). Επίσης ξεχωρίζουν οι 5 αξιόλογες παραλίες που υπάρχουν στο νησί, με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα. Οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο. Ο οικισμός της Χώρας στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής Το Κουφονήσι έχει αναπτυχθεί πολύ  τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Όμως οι αναλλοίωτες φυσικές ομορφιές του,  η παραδοσιακή γοητεία του και οι εξωτικές παραλίες του, να παραμένουν αυθεντικές και μαγικές.

THE END

Όσοι έστω και για μία φορά στη ζωή σας αν δεν έχετε επισκεφτεί την «όαση» των μικρών Κυκλάδων, αξίζει να βρεθείτε σε μία άλλη διάσταση διακοπών: ελευθερίας, γιατί το αξίζουμε όλοι. Αν το αποφασίσετε, μπορεί να γίνει μια εθιστική συνήθεια για πάντα. Καλές διακοπές.

Υ.Γ: Πόσα χρώματα έχει το ξημέρωμα στα Κουφονήσια, δεν σου κάνει κέφι να κοιμηθείς.

*Πηγές:

-Η κεντρική φωτογραφία  και η φωτογραφία στην ενότητα “Το «οδοιπορικό» της Ιστορίας, ανήκουν στο ΑΠΕ.

-Οι υπόλοιπες φωτογραφίες ανήκουν στην Ε.Σ. και την παραμονή διακοπών της, για αρκετά καλοκαίρια.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα