back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απολογισμός ΚΕΘΕΑ για το 2020

Διαβάστε επίσης

Το ΚΕΘΕΑ, παρουσίασε τον απολογισμό του έργου του, για το 2020, το οποίο παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πανδημίας παρέμεινε ουσιαστικά αλώβητο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Λιάπης, κατά την διάρκεια της σχετικής συνέντευξης τύπου.

Μετά covid εποχή

Η ανάγκη ενίσχυσης των δομών πρόληψης και θεραπείας στην μετά covid εποχή είναι επιτακτική καθώς, όπως τονίστηκε, αναμένεται αυξημένη ζήτηση για θεραπεία και αυξητικές τάσεις στις εξαρτητικές συμπεριφορές, με δεδομένο την μείωση που καταγράφηκε στη ζήτηση θεραπείας κατά την διάρκειά της πανδημίας, λόγω του φόβου των πολιτών για τον ιό.

Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας «Ιονίς» στην Αθήνα

Ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Λιάπη δόθηκε στη δημιουργία του Ξενώνα Μεταβατικής Φιλοξενίας «Ιονίς» του ξενώνα αστέγων χρηστών,που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ και του δήμου Αθηναίων, ανακοινώνοντας ότι ήδη άστεγοι χρήστες, που φιλοξενήθηκαν στο «Ιονίς», έχουν ήδη ενταχθεί στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

Ξενώνας στις φυλακές Κορυδαλλού

Η δημιουργία ξενώνα στις φυλακές Κορυδαλλού για τους κρατούμενους, που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σύντομα, ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Οι κρατούμενοι που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό χώρο για να εκτίσουν την ποινή τους. Παράλληλα προωθείται η επιμόρφωση σωφρονιστικών υπαλλήλων από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ στη Σωφρονιστική Ακαδημία η οποία απέκτησε το δικό της χώρο στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Η πανδημία, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2020 επέφερε προσκόμματα στη θεραπεία μέσα στις φυλακές.

Το 2020 με μιά ματιά

Από τα στοιχεία του ετήσιου απολογισμού προκύπτει πως το 2020 το ΚΕΘΕΑ προσέφερε:

  • 11.859 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στο δρόμο, στις μονάδες του στην κοινωνία και στις φυλακές.
  • 13.816 θέσεις θεραπείας για όλες τις απεξαρτήσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών από το αλκοόλ, το διαδίκτυο και τα τυχερά παιχνίδια.
  • 5.406 άτομα συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης
 Νέες δομές και υπηρεσίες:
  • 13 Πολυδύναμα κέντρα
  • 10 κινητές μονάδες άμεσης παρέμβασης
  • 5 προγράμματα κοινωνικής ένταξης
  • 3 μονάδες διπλής διάγνωσης
  • 1 εξειδικευμένη μονάδα για απεξάρτηση από το αλκοόλ

«Το ΚΕΘΕΑ όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά αναπτύσσεται και ενισχύεται» τόνισε ο κ. Λιάπης.

50 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, τους χαρακτήρισε την πραγματική ψυχή της κοινότητας και προανήγγειλε τη πρόσληψη 50 νέων εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση του λαμβάνει ο οργανισμός, θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, χωρίς μειώσεις. Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το προσωπικό του οργανισμού θα διπλασιαστεί.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα