back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης : 3.500 κρούσματα ημερησίως στις 15 Αυγούστου

Διαβάστε επίσης

«Έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το 4ο κύμα, γύρω στο 15αύγουστο, μπορεί να πάμε μέχρι τα 3500 κρούσματα ημερησίως, σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, αυτό φαίνεται από τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει, βασισμένα στην δυναμική των πληθυσμών», προέβλεψε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,6 ο Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αιφνιδιασμένος από την ταχύτητα του χρόνου δήλωσε ο καθηγητής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συνέβησαν όλα πολύ πιο γρήγορα, εγώ τα περίμενα μετά από 15 μέρες και αυτό έχει να κάνει με την υπερχαλάρωση των μέτρων, εν μέρει και με την μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, υπάρχει και η ανάκαμψη της βρετανικής μετάλλαξης σε συνδυασμό και με την αύξηση της διασποράς της νιγηριανής». Επιπλέον, εκτιμά πως θα δούμε στην διάρκεια του τέταρτου κύματος να αυξάνονται και τα νούμερα στις ΜΕΘ, όπως είχε γίνει και στο 2ο και το 3ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης συμπλήρωσε πως η ελάττωση του εμβολιαστικού ρυθμού δεν βοήθησε καθόλου. Ειδικά στους άνω των 60 ετών. «Οι νέοι εμβολιάζονται περισσότερο αυτή την στιγμή, ωστόσο έχουν μια ελευθεριάζουσα κοινωνική κινητικότητα και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε τώρα εξηγεί γιατί υπήρχαν οι διάφοροι περιορισμοί, όπως στα κέντρα διασκέδασης. Θα πρέπει να πάρουμε μερικά μέτρα πίσω, όπως στις μάσκες, το θέμα της μουσικής και της διασκέδασης από μια ώρα και έπειτα».

Αναφορικά με το ποιες περιοχές ανησυχούν επιδημιολογικά τον κ. Σαρηγιάννη, επιβεβαίωσε πως η Αττική έχει θέμα. «Ύστερα το Νότιο Αιγαίο, το Ρέθυμνο είναι κόκκινο και πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα προστασίας ενώ και το Ηράκλειο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση. Με ανησυχεί και θα έστελνα κλιμάκια για επιτήρηση στο Λασίθι, γιατί η καμπύλη έχει γυρίσει προς τα πάνω. Επίσης, τα Ιωάννινα είναι στα όρια του κόκκινου και η Μαγνησία».

Τέλος, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και στην εστίαση, όπως έχει προτείνει και επίσημα, ενώ συμπληρώνει πως «θα ήταν καλό επίσης, να μπουν σε προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αν μπορούσαν και οι άνθρωποι στον τουρισμό».

Η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα το 4ο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2.000 ημερησίως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας χθες στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορoνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος». Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό».

Έρευνα των Financial Times δείχνει ότι η παραλλαγή Δέλτα και η αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ των νέων και ανεμβολίαστων πολιτών έχουν εκτοξεύσει το ποσοστό Covid-19 της Ισπανίας στο υψηλότερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τα ποσοστά μόλυνσης στη χώρα να αυξάνονται ραγδαία τη τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας τόσο την Πορτογαλία όσο και τη Ρωσία, με τον επταήμερο μέσο όρο σχεδόν να τριπλασιάζεται από 58 περιπτώσεις ανά 100.000 στις 29 Ιουνίου σε 156 χθες.

Η περιοχή της Καταλονίας, που πλήττεται πιο βαριά , ανακοίνωσε χθες ότι επαναφέρει περιορισμούς στη νυχτερινή ζωή. Και στη γειτονική Πορτογαλία τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν μετά το άνοιγμα των συνόρων για τους επισκέπτες από τη Βρετανία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Κόστα να ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή, ενώ τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους νέους. Στην Ιταλία επίσης ο αριθμός των μολύνσεων σχεδόν διπλασιάστηκε στις 907, από 480 μία ημέρα νωρίτερα, επί συνόλου 192.424 τεστ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα