back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του 4ου κύματος της πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τέταρτο κύμα της πανδημίας εφόσον δεν συνεχιστεί η ροή του εμβολιασμού, εξέφρασε μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. 

Στο ίδιο πνεύμα  ο καθηγητής λοιμωξιολογίαςεπίσης μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψαςκαι εκτίμησε πως μέσα Αυγούστου θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων κορονoϊού.  Ο ιδιος εκτίμησε, μιλώντας στο Mega  ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει το τέταρτο κύμα στην Ελλάδα. 

Οι επιστήμονες , ο ένας μετά από τον άλλο εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία  για τη  αύξηση των ενεργών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Κυριακή 4 Ιουλίου κατεγράφη αύξηση 76% των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού γεγονός που οδήγησε στην χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την  επιδημιολογική κατάσταση, την αύξηση των κρουσμάτων και την πορεία των εμβολιασμών.

«Πρέπει να πείσουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν επανέλαβε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1. ” Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε  μια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, είπε  και επισήμανε πως ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα έχουν περισσότερους περιορισμούς.

Η κυρία Πελώνη, απαντώντας στις κατηγορίες περί αλληλοσυγκρουόμενων οδηγιών και μέτρων, είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από τις εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι με τη σειρά τους αξιολογούν όλα τα δεδομένα, τα οποία όμως αλλάζουν συνεχώς και για το λόγο αυτό υπάρχουν ενίοτε και διαφορετικές οδηγίες.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης στον ΑΝΤ1, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα πάει καλά στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα και θεωρεί αδιανόητο το να μην εμβολιαστεί κανείς, από τη στιγμή που το εμβόλιο είναι δωρεάν και εύκολα προσβάσιμο.

«Ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων», τόνισε σε δικές του δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί». «Οποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο», επανέλαβε ο καθηγητής για να υπογραμμίσει:  «Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δεν θα έχει καν ασυμπτωματική νόσο. Ακόμη, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας».

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα