back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ε. Mανωλόπουλος: Όποιος δεν εμβολιαστεί παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να κινηθούμε στον «δρόμο» των εμβολίων που oδηγεί σε έξοδο από την πανδημία και αποφυγή νέου κύματος επέλασης του κορονοϊού τον χειμώνα, επισήμανε στον ΑΘΗΝΑ 984, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
«Δεν ανησυχώ για ενδεχόμενο μεγάλο κύμα επιδημίας το χειμώνα.  Αρκεί όμως να εμβολιαστούμε.  Όσο πυκνώνουν οι εμβολιασμοί, τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα εμφάνισης νέου κύματος της πανδημίας.  
Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να χαλαρώσουμε και να εγκαταλείψουμε τα μέτρα προστασίας, αφού ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 30 με 35%.  
Η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό,  ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα έξαρση της πανδημίας, με δεδομένο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι αυξημένης μεταδοτικότητας.»  είπε στον Γιάννη Λαυράνο.
*Εκτίμησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί», χωρίς ωστόσο αυτό να προεξοφλεί αντίστοιχη αύξηση σε νοσηλείες, θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ακριβώς λόγω του εμβολιασμού. «Ο εμβολιασμός προστατεύει σε μεγάλο βαθμό  την κοινωνία από τη σοβαρή νόσηση» είπε ο καθηγητής.
*Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της  μετάλλαξης Δέλτα, ανέφερε  ότι «προσμετράται κυρίως σε σχέση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για τη μετάβαση από την ήπια, στη σοβαρή νόσηση.»
Ο κ Μανωλόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κάποια από τα κρούσματα να είναι εμβολιασμένοι που ενδέχεται να θετικοποιηθούν, χωρίς όμως να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά.» Και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί  στη Βρετανία, εξ αιτίας των εμβολιασμών της κοινότητας, με μία δόση.
Την ώρα που έχει  σημάνει συναγερμός στη παγκόσμια κοινότητα για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που χαρακτηρίζεται πιο μεταδοτική, με τις υγειονομικές αρχές να τίθενται σε επιφυλακή και τις θετικές διαγνώσεις στη χώρα, μετά από καιρό, να καταγράφονται σε τετραψήφιους αριθμούς, οι ειδικοί προειδοποιούν και συνιστούν αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών.
Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο όποιος δεν εμβολιαστεί παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε,  όσοι εμβολιαστούν προστατεύονται από την πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι σοβαρά, χωρίς όμως να  αποκλείεται να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν σε άλλους.
*Σε ερώτημα  για όσους αρνούνται να εμβολιστούν βάσει του  επιχειρήματος  των θανάτων από τα σκευάσματα, έκανε λόγο  για αστεία θέση. «Οι αριθμοί είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού. Αυτό που φαίνεται και από τα 4 εγκεκριμένα   εμβόλια είναι ότι το ποσοστό της προστασίας τους  έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου, είναι άνω του 85% .
Κάποιοι  που έχουν κάνει μόνον το ένα εμβόλιο,  διατρέχουν  μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν. Σύμφωνα με τα δεδομένα κυμαίνεται στο 60με 65%.
Στον αντίποδα, ελάχιστοι είναι οι είναι εμβολιασμένοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα