back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο 11% το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που σημαίνει ότι 5 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς να καταβάλλουν ΕΦΚ και ΦΠΑ, με τις απώλειες εσόδων από ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών να ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία ΙΟΒΕ 2020).

Απειλή το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών για την οικονομία, την αγορά και τον καταναλωτή

Το ζήτημα ανέδειξε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), σε σχετική ημερίδα, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το θέμα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών έχει περάσει στα «χέρια» του οργανωμένου εγκλήματος και έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα, λόγω της υψηλής φορολόγησης. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στα δημόσια έσοδα, τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή, αποτέλεσαν κοινό συμπέρασμα και βάση συζήτησης πρόσφατης ημερίδας, που διοργάνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε).

Οι επαγγελματίες του κλάδου αλκοολούχων ποτών συνεχάρησαν τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές για το δύσκολο έργο επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, δεδομένου ότι η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς τα σημεία διάθεσης είναι περισσότερο ευάλωτα μετά από πολύμηνο κλείσιμο και τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου που προκύπτουν για την επανεκκίνηση και τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ), Ισίδωρο Ρεβάχ, «υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς η καταπολέμησή του μας αφορά όλους», ενώ όπως υπογραμμίζει η μείωση της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά αποτελεί τη «μόνη λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» αφού τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νικόλαος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «το οργανωμένο λαθρεμπόριο των χύμα αποσταγμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής και θα πρέπει να μπει πλέον μία τάξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και της παραγωγής. Απαξιώνει τη φήμη και η ποιότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων για τα οποία η Πολιτεία και οι αποσταγματοποιοί έχουν δώσει αγώνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, υποβαθμίζει το τουριστικό πακέτο υπηρεσιών της χώρας , αλλά και την δυνατότητα εξαγωγών των επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα