back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καμίνι» από σήμερα η χώρα – Πάνω από 40 βαθμούς ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές

Διαβάστε επίσης

Με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας αποχαιρετά ο Ιούνιος, με τους μετεωρολόγους να χαρακτηρίζουν δύσκολο το τριήμερο που ξεκινά σήμερα.

«Σε αρκετές περιοχές της Αττικής η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 με 42 ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι χαμηλότερη. Η πιο ζεστή μέρα θα είναι η Πέμπτη, ενώ ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή», τόνισε στον Αθήνα 9.84, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα Τετάρτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια ορεινά. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά και βαθμιαία και στα κεντρικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 23 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41 βαθμούς), 21 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 37 βαθμούς), 24 έως 36 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 37 βαθμούς στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39-40 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (στην Ανατολική Ρόδο έως τους 39-40 βαθμούς).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τοπικά σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παρασκευή (02-07-2021) η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

Οδηγίες της ΓΓΠΠ

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

-Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

-Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

-Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα, καλεί να πάρουν οι πολίτες, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά

Η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας, όπου ήδη η ευφλεκτότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα εξαιτίας της επικράτησης θερμών και ξηρών συνθηκών από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη, ο οποίος υπολογίζεται επιχειρησιακά από το Eθνικό Aστεροσκοπείο Aθηνών/meteo.gr, για σήμερα Τετάρτη 30 Ιουνίου αναμένεται πολύ υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στις Κυκλάδες, την Κρήτη και το Αν. Αιγαίο και κατά τόπους στην Πελοπόννησο.

Αύριο, Πέμπτη 1η Ιουλίου, αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη πυρομετεωρολογικά ημέρα. Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αεριών μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με παράλληλη ενίσχυση της έντασής τους.

Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία. Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Πέμπτη σε Πελοπόννησο (κυρίως σε Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία), Βοιωτία, Φθιώτιδα, και Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα