back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Βαρουφάκης: «Η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η δημιουργία Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα πάρει τις υποθηκευμένες γαίες πίσω»

Διαβάστε επίσης

Για την ανάγκη να υπάρξει μια νέα Αγροτική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, η οποία «θα πάρει τις υποθηκευμένες γαίες πίσω», μίλησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, από την Λάρισα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την θεσσαλική πόλη.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφορικά με την πρόταση αυτή, τόνισε ότι ο ρόλος της τράπεζας « θα πρέπει να είναι η μη κερδοσκοπική χρηματοδότηση της επικερδούς πράσινης μετάβασης στο θεσσαλικό κάμπο και στις άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας».

Παράλληλα σημείωσε ότι θα πρέπει η Αναπτυξιακή τράπεζα να στοχεύει «στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα για έναν νέο συμμετοχικό συνεταιρισμό».

«Εάν δεν αποδράσει ο Έλληνας αγρότης, η Ελληνίδα αγρότισσα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη, η Σκύλα είναι η τράπεζα Πειραιώς που κληρονόμησε την αγροτική γη και η Χάρυβδη οι μεσάζοντες» , είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα πως «η πρόταση του ΜέΡΑ25 είναι η δημιουργία Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα πάρει τις υποθηκευμένες γαίες πίσω».

Αναφορικά με το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε πως «ο βασικός άξονας των προβλημάτων της κοινής αγροτικής πολιτικής παραμένει ο ίδιος. Πρώτον, είναι σχεδιασμένος για αγρότες με πάνω από 100 στρέμματα» .

Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης «το πρόβλημα δεν είναι ότι επιδοτούνται οι αγρότες, αλλά το γιατί επιδοτούνται» και συμπλήρωσε πως «στις υπόλοιπες χώρες η επιδότηση είναι ένα από τα μέτρα της χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα είναι ο μόνος πόρος που έχει μείνει και καθοδηγεί προς αντιοικολογικές και αντιοικονομικές πρακτικές την ελληνική αγροτική οικονομία».

Αναλυτικότερα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, με αφορμή την περίοδο που η ΕΕ αναμορφώνει την ΚΑΠ είπε ότι «για την χώρα μας η κοινή αγροτική πολιτική ήταν πάντοτε ξένο σώμα» , ενώ επεσήμανε πως «ποτέ από τη συνθήκη της Ρώμης και μετά δε συνδυάστηκε με την ελληνική αγροτική οικονομία ή με αγροτικές οικονομίες όπως η ελληνική, η πορτογαλική κ.α.».

«Ήταν για τους μεγαλοτσιφλικάδες της Γαλλίας, λίγο της Γερμανίας, κάπως τους κτηνοτρόφους της Ολλανδίας, μέχρι εκεί. Και μετά προσαρμόστηκε με τρόπους που τελικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα αντιπαραγωγικοί σε χώρες όπως η χώρα μας. Έχουμε ένα συντονισμένο καταστροφικό συνδυασμό πολιτικών που ουσιαστικά επιδοτούν την καταστρατήγηση βασικών αρχών οργανικών καλλιεργειών», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 στο θέμα των σπόρων για τις καλλιέργειες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αστείο ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε σήμερα ντόπιους σπόρους και οι αγοραστές μας βασίζονται σε σπόρους εισαγωγής».

Όπως είπε, με τον τρόπο « είναι αδύνατον το αγροτικό ελληνικό προϊόν να είναι ποιοτικά καλύτερο από το μαροκινό, γιατί και στο Μαρόκο τον ίδιο σπόρο χρησιμοποιούν».

Αναφορικά για το θέμα του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού των αγροτών ο κ. Βαρουφάκης είπε πως θα πρέπει να κινηθεί σε μια πορεία συνδυασμού δημόσιων χρηματοπιστωτικών κινήσεων που θα μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις με ελαχιστοποίηση του ρίσκου χωρίς κανένα κέρδος στο φορέα όπου χειρίζεται τις συντάξεις.

« Ό,τι κέρδη υπάρχουν να καταλήγουν στους αγρότες και να υπάρχει συμμετοχή των ιδίων των αγροτών όχι μόνο στην αγροτική τράπεζα και στους συνεταιρισμούς, αλλά ακόμα έλεγχος και εποπτεία του συνταξιοδοτικού ταμείου που θα διαχειρίζεται τις εισφορές τους και σε τελική ανάλυση τις συντάξεις τους» τόνισε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25

Τέλος μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα, είπε πως το ΜέΡΑ25 θα αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου για το Συνταξιοδοτικό των Αγροτών «με στόχο την ενίσχυση της περίθαλψης και την μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 έτη».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Συντονιστής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΜέΡΑ25 Γιάννης Χλόπτσιος αναφέρθηκε στον ΕΛΓΑ επισημαίνοντας «την ανάγκη να υπάρξει ένα δίκαιο, διαφανές, αποδοτικό, αποτελεσματικό, βιώσιμο και αλληλέγγυο σύστημα γεωργικής ασφάλισης για όλο το εύρος καλλιεργειών, εκτροφών, αλιευμάτων και κινδύνων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το ΜέΡΑ25, «είναι αδιαπραγμάτευτος ο 100% δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ».

«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να έχει κοινωνικό ρόλο και αποστολή και γι’ αυτό απαιτείται κρατική χρηματοδότηση του σε χρονιές που δεν επαρκούν οι Αγροτικές εισφορές, καμία αύξηση στα ασφάλιστρα, συμψηφισμό των αγροτικών ασφαλίστρων με τις αποζημιώσεις, άμεση εκτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων με προσλήψεις γεωπόνων κυρίως μόνιμων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και στις προληπτικές αρμοδιότητες όπως και στην οργάνωση και ανάπτυξη του ΕΛΓΑ και αξιοποίηση σύγχρονων μέσων για τις εκτιμήσεις των ζημιών και χρήση εξελιγμένων και αξιόπιστων μεθόδων εξακρίβωσης γεωχωρικών δεδομένων, για την υποβοήθηση του έργου της εκτίμησης και ειδικότερα του προσδιορισμού της θέσης των αγροτεμαχίων», είπε ο κ. Χλόπτσιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα