back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο θα υποχρεώσει τους υπαλλήλους του να εμβολιαστούν

Διαβάστε επίσης

Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει από όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους να εμβολιαστούν για την COVID-19, επί ποινή πειθαρχικών κυρώσεων και ακόμη και απόλυσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ωστόσο η απαίτηση αυτή, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά μόνο όταν δοθεί πλήρης άδεια στα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA). Μέχρι σήμερα, τα σκευάσματα αυτά αξιοποιούνται χάρη στο ότι έχουν λάβει απλά άδεια επείγουσας χρήσης, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το Σαν Φρανσίσκο θα απαιτήσει τότε από τους περίπου 35.000 δημοτικούς υπαλλήλους του, συμπεριλαμβανόμενων των αστυνομικών και των πυροσβεστών, να εμβολιαστούν. Όσοι δεν το κάνουν και όσοι εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους ή εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν πειθαρχικά μέτρα, ακόμη και να απολυθούν.

«Πρόκειται για μια απόφαση με σκοπό την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των υπαλλήλων μας και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας», επιχειρηματολόγησε η Κάρολ Άιζεν, διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων του δήμου, μιλώντας στην εφημερίδα San Francisco Chronicle. «Πρόκειται, από τη σκοπιά μας ως εργοδότη, για την προστασία της πόλης έναντι αυτού που θεωρούμε απαράδεκτο κίνδυνο».

Συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους υπαλλήλους του δήμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για αυτή τη μονομερή απόφαση, τονίζοντας πως οι όροι της απαίτησης αυτής έπρεπε να τεθούν σε διαπραγμάτευση και όχι να επιβληθούν. Το τοπικό παράρτημα της Service Employees International, που εκπροσωπεί περίπου 20.000 δημοτικούς υπαλλήλους, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «απειλητική διαταγή».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από 150 εργαζόμενοι σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν αφού αρνήθηκαν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν για την COVID-19, όπως αξίωνε το ίδρυμα.

Το νοσοκομείο Houston Methodist είχε δώσει στα μέλη του προσωπικού του προθεσμία για να προσκομίσουν βεβαιώσεις πως έκαναν τα εμβόλιά τους, τουλάχιστον μια πρώτη δόση, ως την 7η Ιουνίου. Εσωτερικό σημείωμα της διοίκησής του ξεκαθάριζε πως όσοι αρνούνταν αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να τεθούν σε διαθεσιμότητα για δύο εβδομάδες και κατόπιν να απολυθούν.

Ορισμένοι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του νοσοκομείου, κρίνοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους ήταν παράνομος, αφού τα εμβόλια για την COVID-19 δεν έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο ομοσπονδιακό εποπτικό φορέα τελεσίδικα, έχουν λάβει μόνο άδεια επείγουσας χρήσης. Αλλά η προσφυγή αυτή απορρίφθηκε.

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο – όπου οι αρχές στο αρχικό στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού είχαν λάβει αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωσή του – μπορεί να καυχιέται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Καλιφόρνια: περί το 80% των κατοίκων της ηλικίας από 12 ετών και άνω έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα