back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Αίνιγμα: Μια σπάνια επανέκδοση από 24 Ιουνίου στα θερινά σινεμά

Διαβάστε επίσης

Το Αίνιγμα, μια σπάνια επανέκδοση ενός γαλλικού φιλμ, από τα καλύτερα αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ της δεκαετίας του ’80, που είχε πολλά χρόνια να προβληθεί στην Ελλάδα, έρχεται στα θερινά στις 24 Ιουνίου από την Weirdwave. Ένας μεγαλοδικηγόρος της επαρχίας θεωρείται ύποπτος για το φόνο δύο μικρών κοριτσιών.  Η ανάκριση, στην οποία υποβάλλεται από τον αστυνομικό επιθεωρητή, είναι ιδιαίτερα σκληρή και επίπονη, τόσο για τους δύο άνδρες, όσο και για τη σύζυγο του δικηγόρου…

Υπόθεση

Διακεκριμένος νομικός (Μισέλ Σερό) σε μια μικρή πόλη της γαλλικής επαρχίας κρίνεται ύποπτος για την τέλεση ενός φρικτού εγκλήματος: τον βιασμό και τον φόνο δυο μικρών κοριτσιών. Ο αξιωματικός της αστυνομίας (Λίνο Βεντούρα) που έχει χρεωθεί την υπόθεση προσπαθεί να αποδείξει την ενοχή του υπόπτου υποβάλλοντάς τον σε πολύωρη, εξοντωτική ανάκριση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όμως ο δικηγόρος είναι σκληρό καρύδι, όσο τουλάχιστον και ο επιθεωρητής, και ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Επιπλέον, τα στοιχεία που συνδέουν τον δικηγόρο με το έγκλημα είναι περιστασιακά. Η ανάκριση, όσο περνούν οι ώρες, εξελίσσεται σε ένα ψυχικό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ανδρών, που και οι δύο ξέρουν καλά την τέχνη του να φέρνουν τα γεγονότα στα μέτρα τους.  Όταν η κατάσταση φτάνει σε αδιέξοδο, παρουσιάζεται σαν από μηχανής… θεά η σύζυγος του υπόπτου (Ρόμι Σνάιντερ), της οποίας οι συνταρακτικές αποκαλύψεις θα δώσουν μια εντελώς αναπάντεχη τροπή στην ανάκριση και την ταινία.

Ο Μιλέρ ενορχηστρώνει με μοναδική μαεστρία τις ερμηνείες τριών σπουδαίων ηθοποιών, δημιουργώντας μια σκοτεινή και σύνθετη κινηματογραφική συμφωνία, όπου  η αλήθεια έχει πολλά επίπεδα και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.  Η σκηνοθετική  χορογραφία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο ανδρών, που αναμετριούνται με την χάρη, την τεχνική και τη σκληρότητα πρωτοπυγμάχων στο ρινγκ,  είναι υποδειγματική, παρέχοντας στον θεατή γνήσια σινεφίλ απόλαυση.

Κλοντ Μιλέρ (1942 – 2012)

O γάλλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Claude Miller γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια. Μαθητής του Γαλλικού “Νέου Κύματος”, δέχτηκε την καθοδήγηση μερικών από τους κορυφαίους δημιουργούς του  κινήματος , εργαζόμενος ως βοηθός τους,  προτού σφυρηλατήσει τη δική του ταυτότητα και αποκτήσει τη φήμη ενός από τους διακεκριμένους Γάλλους σκηνοθέτες. Γύρισε 16 ταινίες και επηρεάστηκε βαθιά από τον μεντορά του Φρανσουά Τριφό.

 

ΑΙΝΙΓΜΑ ( Garde a vue) 1981, 87’

Σκηνοθεσία: Κλοντ Μιλέρ

Σενάριο: Τζον Γουέινράιτ, Κλοντ Μιλέρ, Ζαν Ερμάν, Μισέλ Οντιάρ

Ηθοποιοί: Λίνο Βεντούρα, Μισέλ Σερό, Ρόμι Σνάιντερ

 

INFO

Η ταινία θα προβληθεί στους θερινούς κινηματογράφους
«Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη), «Δάφνη»(Δάφνη) και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα