back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο ΑΘΗΝΑ 9.84 για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21

Διαβάστε επίσης

 

Ο ΑΘΗΝΑ 9.84 για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 21.

Την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, 1 με 2 το μεσημέρι, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο, η εκπομπή «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» με τον Γιώργο Αποστολίδη, παρουσιάζει πτυχές των γεγονότων από την πορεία του Αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Στα ωριαία αφιερώματα, αναλύονται θέματα που συνδέουν την εποχή με όσα ζούμε και βιώνουμε σήμερα. Φιλοξενούνται ιστορικοί, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και άνθρωποι του Πολιτισμού που φωτίζουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, επιλεγμένα θέματα. Την επιστημονική επιμέλεια των εκπομπών, έχει η δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ και φιλόλογος, Σοφία Καρύμπαλη- Κυριαζή.

Στις 25 Μαίου, στο επίκεντρο θα βρεθούν η ποίηση και το δημοτικό τραγούδι ως πηγαία έκφραση του αγωνιστικού φρονήματος των Νεοελλήνων.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Βασιλική Τσαίτα Τσιλιμένη θα αναφερθεί στη πρόσληψη και την ποιητική απόδοση γεγονότων του Απελευθερωτικού Αγώνα, μέσα από το έργο του Διονύσιου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και το βλέμμα του Ανδρέα Κάλβου στις «Ωδές».

Στην ίδια εκπομπή, η φιλόλογος Νικολέτα Σκιαδά θα μιλήσει για τα κλέφτικα τραγούδια όπως γεννήθηκαν στα απόκρημνα λημέρια των επαναστατών εξυμνώντας τα κατορθώματά τους.

Τη ταυτοτική διάσταση των κλέφτικων ασμάτων, θα περιγράψει η εθνομουσικολόγος και συνεργάτης του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Μάρθα Μαυροειδή.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας που επιμελήθηκε την ειδική έκδοση της Βουλής των Ελλήνων για την δημώδη ποίηση, θα εξιστορήσει τη πολυκύμαντη διαδρομή των κλέφτικων, όπως μεταφέρθηκαν από τον Γάλλο ερευνητή Φωλιέρ το 1824 και μεταφράστηκαν σε πέντε γλώσσες, εν μέσω της επανάστασης

Η υψίφωνος Κάτια Πάσχου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Θεοχαράκη, θα κλείσει το αφιέρωμα, μιλώντας για τα τραγούδια των κλεφτών που μετά τη μετάφρασή τους, έφτασαν μέχρι τα σαλόνια της αριστοκρατίας στο Παρίσι.

Στη Μουσική Επιμέλεια, ο Χρήστος Κόκκινος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα