back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι –

Διαβάστε επίσης

Με την πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα και τους εμβολιασμούς να προχωρούν με πολύ καλούς ρυθμούς, οι ειδικοί εκτιμούν, πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Το θέμα μάλιστα απασχολεί τη συνεδρίασή της ολομέλειας της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία βασικό θέμα στην ατζέντα της έχει την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στην απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας με τον  Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργησης της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως αν είναι ή όχι εμβολιασμένοι.

Ωστόσο θα υπάρχει ισχυρή σύσταση χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα η κατάργηση της μάσκας να γίνει σύντομα, ενώ για την εφαρμογή της απόφασης, τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής.

«Καμπανάκι» από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος σημείωσε στον ΣΚΑΙ ότι η ύφεση δεν πρέπει να είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε. «Πρέπει να πετύχουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα φτάσουμε το 70% ανοσίας» ανέφερε.

Εξήγησε, μάλιστα, με το παράδειγμα του Ισραήλ, ότι παρόλο που έχουν φτάσει στο 56% οι πλήρως εμβολιασμένοι και είχαν μηδενίσει τα κρούσματα, χτες είχαν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων πιθανώς από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, διευκρίνισε, επίσης, ότι το 55% δεν είναι αρκετό για να λήξει για πάντα την επιδημία. «Πρέπει να πάμε σε υψηλότερα νούμερα. Και πρέπει να πάμε μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί αν το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 70%, το Δεκέμβρη ή το Νοέμβρη θα χρειαζόμαστε 80-85%.»

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «το τέταρτο κύμα θα έρθει σίγουρα και θα αφορά τους μη εμβολιασμένους ή τους ανοσοκατεσταλμένους που δε μπόρεσαν με το εμβόλιο να κάνουν πλήρη κάλυψη». Μάλιστα, όσον αφορά τους εμβολιασμένους, τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά κάποιος.

Έλενα Μπρέγιαννη, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα