back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θεοδωρίδου: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη και την πιθανότητα 4ου κύματος

Διαβάστε επίσης

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού (ινδική) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας δημιουργία ανησυχία για μια πιθανή εμφάνιση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. Προς το παρόν η ινδική μετάλλαξη δεν επηρεάζει τη χώρα μας, αλλά με την έλευση τουριστών είναι πολύ πιθανόν να εμφανισθούν τα κρούσματα με την παραλλαγή Δέλτα.

Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι «το τέταρτο κύμα θα έχει ηπιότερες συνέπειες σε επίπεδο νοσηλειών και θανάτων, ενώ θα πλήξει όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Η ίδια τόνισε ότι η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer έναντι της ινδικής μετάλλαξης ήταν 86% και 66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά με την 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca, επανέλαβε την σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα, σημειώνοντας ότι παραμένει υπό μελέτη η χορήγηση δύο τύπων εμβολίων. Με την β’ δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εξαλείφεται ο κίνδυνος εμφάνισης του σπάνιου συνδρόμου θρομβώσεων.
Όμως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη, είπε και δεν υπάρχει ακόμη έγκριση και άδεια για τη χορήγηση ετερότυπων εμβολίων.

Η κ. Θεοδωρίδου για την πιθανότητα να υπάρξει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, τόνισε ότι βασικά όπλα είναι η «ενημέρωση και πειθώ» και πως «εσχατη λύση θα είναι η υποχρεωτικότητα».

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα – συνέχισε – δεν θα κάνει διακοπές, το τείχος ανοσίας πρέπει να χτιστεί. Έχουμε 60 ημέρες μπροστά μας για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή, Αντριου Πόλαρντ, οι δύο δόσεις εμβολίου είναι επαρκείς για την επίτευξη της ανοσίας κατ’ άτομο, είπε η κα. Θεοδωρίδου. Το πότε θα πρέπει να γίνει νέος εμβολιασμός έναντι της πανδημίας είναι κάτι που θα αναλύσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως ανακοινώθηκε, πλέον οι τακτικές ενημερώσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα- μία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και μια κάθε Πέμπτη μετά την σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα