back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Τρικυμίες παθών» της Αργυρώς Μαντόγλου

Διαβάστε επίσης

Μια μυθιστορηματική βιογραφία για τα νεανικά χρόνια του Αδαμάντιου Κοραή στο Άμστερνταμ.

Το 1771, ο εικοσιτριάχρονος Σμυρνιός στέλνεται από τον πατέρα του στο Άμστερνταμ ως αντιπρόσωπος εμπορικού συνεταιρισμού. Ο συνεσταλμένος νεαρός το βλέπει ως μια ιδανική ευκαιρία για να ξεφύγει από την οπισθοδρομική Ανατολή και να ικανοποιήσει το σφοδρό πάθος για μάθηση. Κόντρα στην επιμονή πολλών ότι αυτό που του αναλογεί είναι αποκλειστικά η ζωή ενός τίμιου εμπόρου, εκείνος θα ποθήσει τα πάντα, ενώ θα γνωρίσει και τον μεγάλο έρωτα. Γρήγορα όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο, την προδοσία και τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής.

Με πηγή έμπνευσης την «Αυτοβιογραφία» και την «Αλληλογραφία» του Κοραή, όπως και τα «Γράμματα από το Άμστερνταμ» του βοηθού του Σταμάτη Πέτρου, η συγγραφέας επιλέγει την περίοδο της διαμόρφωσης μιας μεγάλης προσωπικότητας, της κομβικής στιγμής που καλείται να λάβει τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον, τις καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία. Όταν ο άπειρος Ανατολίτης αποφασίζει να εναντιωθεί στην αντιμετώπιση της ζωής απλά ως μιας αδιάκοπης εμπορικής συναλλαγής και να επιλέξει τον δρόμο της μάθησης και της γνώσης. Να γίνει ο Αδαμάντιος Κοραής.

«Αν η ζωή, όπως λένε, συμπυκνώνεται σε λίγες στιγμές, εκείνη η στιγμή της χαρμολύπης, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την πατρώα γη, χαράχτηκε στη μνήμη του, λες και η φύση βάλθηκε να τον μαγέψει: το φως του ήλιου χόρευε πάνω στη θάλασσα, ο αέρας διάφανος και αψύς- ίσως αυτή η μέρα της αναχώρησης να ήταν και η ωραιότερη της ζωής του, το ταξίδι προς τον καινούργιο του εαυτό, τον Αδαμάντιο Κοραή που τον περίμενε εκεί, στην ξένη χώρα και αδημονούσε να φθάσει σύντομα για να τον συναντήσει».

Το νέο μυθιστόρημα της Αργυρώς Μαντόγλου «Τρικυμίες παθών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα