back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν «μετράνε» φέτος αποζημιώσεις και συμψηφισμοί «κουρεμένων» ενοίκων – Ποιους ιδιοκτήτες αφορά

Διαβάστε επίσης

Διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις που έλαβαν φέτος για τα ενοίκια που «κούρεψαν» τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς και για τους συμψηφισμούς που τους έγιναν με φορολογικές τους οφειλές για την μείωση ενοικίων στην οποία προχώρησαν την περίοδο από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 παρέχει με εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκαθαρίζοντας προς τους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι τα παραπάνω δεν καλύπτουν τεκμήρια διαβίωσης στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις.

Η αιτία είναι ότι οι μεν συμψηφισμοί φορολογικών υποχρεώσεων δεν αναγνωρίζονται για την κάλυψη τεκμηρίων, τα δε ποσά των αποζημιώσεων που τους δόθηκαν για την κάλυψη των απωλειών τους από τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, δεν μπορούν να αναγραφούν στις φετινές δηλώσεις, διότι τους καταβλήθηκαν φέτος,και δεν θεωρούνται περσινά εισοδήματα.

Το κύριο ερώτημα αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων ήταν με ποια από τα ποσά αυτά μπορούν να καλύψουν το 2020 αυξητικές,σε σχέση με το 2019, διαφορές τεκμηρίων λόγω απόκτησης νέων περιουσιακών στοιχείων οι οποίες δεν τους εξαιρούν ,όπως τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τον υπολογισμό των περσινών τους εισοδημάτων με τεκμήρια , όπως δεν τους εξαιρεί και το γεγονός ότι το 2020 και το 2019 η έστω μια χρονιά από αυτές είχαν φορολογηθεί με τεκμήρια.

Για την κατηγορία αυτή των ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να καλύψουν τεκμήρια η ΑΑΔΕ δίνει τις εξής διευκρινίσεις:

1)Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

2)Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω COVID-19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς χορηγήθηκαν εντός του 2021.

Επίσης η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, αρκεί αυτό να γνωστοποιηθεί στην αρμόδια εφορία με εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων (με την έκθεση επίδοσης). Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με συστημένη επιστολή, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή με κατάθεση αυτοπροσώπως αντιγράφων στη ΔΟΥ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα