back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Χρούσος: Επικοινωνιακό λάθος της Επιτροπής η αναστάτωση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Διαβάστε επίσης

«Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη. Mε τη δεύτερη δόση υπάρχει πλήρης κάλυψη και η πιθανότητα επιπλοκής στη δεύτερη δόση είναι πολύ μικρή», διευκρίνισε ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Αναφορικά με την αναστάτωση που έχει συμβεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι «ήταν επικοινωνιακό λάθος της Επιτροπής. Με την πανδημία έχουμε να κάνουμε με έναν κινούμενο στόχο. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Η εισήγηση από την Επιτροπή έγινε γιατί αλλάζει ο λόγος κόστους προς όφελος, δηλαδή αν η νόσος είναι διαδεδομένη, η πιθανότητα να πεθάνει ένας νέος είναι μεγαλύτερη από αυτή αν είχε εμβολιαστεί»

Για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με το Pfizer σημείωσε πως «κάθε εμβόλιο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Από τις μελέτες προκύπτει ότι ένας στις 100.000 εμβολιασμένους μπορεί να πάθει, η οποία ευτυχώς είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή γίνεται η φλεγμονή και μέσα σε λίγες μέρες φεύγει»

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax, που βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, ο κ Χρούσος επισήμανε πως «έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα με την καθαρή πρωτεΐνη και φαίνεται να έχει μεγάλη επιτυχία από την πρώτη δόση»

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε λάθος των ανθρώπων άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται. «Είναι απαράδεκτο να διστάζουν να εμβολιαστούν. Πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι γι’ αυτούς έγιναν τα εμβόλια. Εάν θέλουν να προστατεύσουν όλο τον κόσμο, ακόμα και τα παιδιά, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο»

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα