back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δημ. Καραντζάς: O κόσμος της επιθεώρησης είναι θαυμαστός γιατί είναι ελεύθερος

Διαβάστε επίσης

«O κόσμος της επιθεώρησης είναι θαυμαστός γιατί είναι ελεύθερος».
Με αυτή τη φράση περιέγραψε τα συναισθήματά του για την παράσταση «The 1821 – η επιθεώρηση» που παρουσιάζεται στο Βεάκειο Θέατρο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως το τέλος Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο σκηνοθέτης και δραματουργός Δημήτρης Καραντζάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Η παράσταση, μέσα από κριτική, χιούμορ μουσική και ιστορικές αναφορές, πραγματοποιεί μια διαδρομή στα καλώς και στα κακώς κείμενα, στις αντιφάσεις της ελληνικής πραγματικότητας, από τον εθνικό ηρωϊσμό έως τον ηθικό καταποντισμό.

«Με αφετηρία το 1821, φτάνουμε στο σήμερα. Πρόθεσή μας είναι να δούμε μεν τα θετικά μας ως λαός αλλά και τα στραβά και τα πολύ στραβά μας, όπως την έννοια του κληρονόμου-απογόνου, όλα εκείνα τα συμπτώματα που παραμένουν αιώνια σε αυτό το DNA. Η κριτική και η σάτιρα γίνoνται με τρυφερότητα και όχι με διάθεση απόρριψης σε συγκεκριμένες πολιτικές. Παρουσιάζονται περισσότερο κοινωνικές αγκυλώσεις, ιστορικές ανακρίβειες και αυτή η εμμονή που έχουμε να μη πειράζουμε τα ιερά και τα όσια. Πρέπει να δούμε τι κάνουμε σήμερα», τόνισε ο Δημήτρης Καραντζάς, όντας ιδιαίτερα χαρούμενος που, όπως χαρακτηριστικά είπε , «μετά από τόσο καιρό μπορούμε ξανά να δουλέψουμε».

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποφάσισε να εγκαινιάσει μια θερινή σκηνή και μάλιστα να δώσει χώρο σε μια επιθεώρηση.

«Η παράσταση προοριζόταν για το κλειστό θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τον Μάρτιο, αλλά λόγω των συνθηκών προτάθηκε το Βεάκειο. Θεωρώ ότι αυτή η παράσταση ταιριάζει στο συγκεκριμένο θέατρο δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξωστρεφές θέαμα, σε έναν πολύ όμορφο χώρο και σε μια εξαιρετική τοποθεσία».

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Φοίβο Δεληβοριά ο οποίος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης, την χαρακτήρισε εξαιρετική σε όλα τα επίπεδα.

«Είναι μια παράσταση την οποία χτίσαμε μαζί από το περασμένο καλοκαίρι που μας προτάθηκε αυτή η δουλειά. Ψάξαμε από κοινού να βρούμε τι μας ενδιαφέρει από το 1821 αλλά και την απόρροια αυτού. Επεξεργαστήκαμε μαζί τα κείμενα που μας έδωσαν οι συγγραφείς και είχαμε πολλές ιδέες και σχετικά με τον τρόπο που παρεμβαίνει η μουσική σε αυτά. Οι όροι σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση είναι σαν να δουλεύτηκαν όλα μαζί. Ο Φοίβος, αστειευόμενος μας αποκαλεί το δίδυμο Γιαλαμάς- Πρετεντέρης».

Όσο για το τι εισπράττει από τις αντιδράσεις του κοινού που έχει ως τώρα παρακολουθήσει την παράσταση, σημείωσε εμφατικά: «Και εμείς ως δημιουργοί αλλά και το κοινό γινόμαστε κοινωνοί ενός θεάματος που ”ξαλαφρώνει” μετά από τόσο καιρό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα