14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για το κλίμα δεν συζητήθηκε η χρηματοδότηση

Διαβάστε επίσης

Τα θέματα χρηματοδότησης, κρίσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν συζητήθηκαν τελικά κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών διαπραγματεύσεων πριν από την κρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πατρίσια Εσπινόζα, η υπεύθυνη για το Κλίμα στον διεθνή οργανισμό.

Έξι μήνες πριν από την COP26 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη, τα Ηνωμένα Έθνη συγκάλεσαν τρεις εβδομάδες συνομιλιών μέσω βιντεοδιάσκεψης, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να σημειώσουν πρόοδο, παρότι διεξάγονταν “άτυπα”, άρα χωρίς τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Ήταν οι πρώτες διαπραγματεύσεις για το κλίμα μετά την αποτυχία της COP25 στη Μαδρίτη στα τέλη του 2019.

Αλλά τελικά, καθώς οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, “δεν συζητήθηκαν όλα τα θέματα, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Τα οικονομικά δεν συζητήθηκαν”, δήλωσε η Εσπινόζα.

Η αξιωματούχος εκτίμησε ωστόσο ότι το απλό γεγονός να καθίσουν όλες οι πλευρές γύρω από το τραπέζι, ακόμη και εικονικά, ήταν θετικό: “Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλες οι πλευρές και να τους ζητήσουμε να εξετάσουν σημαντικά θέματα. Είναι σημαντικό, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε καθόλου”, λόγω της πανδημίας, υπογράμμισε.

Οι συνομιλίες επρόκειτο να επικεντρωθούν στους κανόνες εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού, όπως τα θέματα διαφάνειας, των αγορών αντιστάθμισης άνθρακα, της παρακολούθησης των δεσμεύσεων των χαμηλών εκπομπών και των οικονομικών συνδρομών.

– Χρειάζονται “πολύ περισσότερα” από εκατό δισεκατομμύρια –

Η συμφωνία του Παρισιού επισημοποιούσε έτσι μια δέσμευση των πλούσιων χωρών να αυξήσουν τη βοήθειά τους για το κλίμα στις φτωχές χώρες ώστε να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2020. Μια υπόσχεση που ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί, αλλά που επιβεβαίωσε η σύνοδος της G7 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτά τα θέματα χρηματοδότησης ανησυχούν τις φτωχές χώρες που είναι εκτεθειμένες στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συμμαχία των μικρών νησιωτικών χωρών (AOSIS) ανακοίνωσε στο Twitter μετά τη σύνοδο κορυφής της G7: “Η συμφωνία του Παρισιού οικοδομήθηκε πάνω στην εμπιστοσύνη. Και μπορεί να καταρρεύσει επίσης εύκολα αν αυτή η εμπιστοσύνη διαρραγεί”.

Η Εσπινόζα υπογράμμισε ότι η τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων συνιστά “κεντρικό στοιχείο για μια επιτυχία της COP26”. “Εκατό δισεκατομμύρια, είναι πολλά, αλλά ξέρουμε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα για να γίνουν οι απαραίτητες βαθιές αλλαγές. Είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα, η αιτία του οποίου βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ο ανεπτυγμένος κόσμος εξασφάλισε την ανάπτυξή του, συνεπώς έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ευθύνες”.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν επίσης περίπλοκες λόγω της διαδικτυακής μορφής, που πραγματοποιείτο σε διαφορετικούς διαθέσιμους χρόνους ώστε να μην αποκλείει κανέναν συμμετέχοντα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε “εξοντωτικό”, υπογράμμισε η Εσπινόζα.

Με τη χρηματοδότηση, η διατήρηση στο επίκεντρο του υψηλού στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, που είναι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε +1,5 βαθμό Κελσίου, θα είναι η επιτυχία της COP26. Αλλά για να γίνει αυτό, οι χώρες πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισήμανε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα