back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης από τη Βουλή: 10 τολμηρές τομές δρομολογούνται με το εργασιακό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Για “10 τολμηρές τομές που δρομολογούνται” με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά έκανε λόγο στην πρωτολογία του το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου “για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στην Φώφη Γεννηματά.

“Η «μητέρα όλων των μαχών» θα καταλήξει τελικά -όταν κάνουμε τον απολογισμό- να έχετε ψηφίσει 2 στα 3 από τα άρθρα τα οποία έχουμε καταθέσει. Γιατί τόσο υποκριτές είστε. Εκτός αν επιλέξετε πάλι φυσικά το δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα. Συνηθισμένο σάς είναι τελευταία”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι “τομές” του νομοσχεδίου “θωρακίζουν τους εργαζόμενους κάνοντας σαφείς και διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη, επιτρέπουν στις δυνάμεις της παραγωγής μόνες τους να καθορίζουν τους όρους ώστε η συνεργασία τους να γίνεται πιο αποτελεσματική και βοηθούν, επιτέλους, την εθνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και συνολικά της εποχής μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “πραγματικά εκσυγχρονιστικό” και τόνισε ότι “στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό, καθώς με την ψηφιακή κάρτα εργασίας εγγυάται, για πρώτη φορά, τη σωστή αμοιβή και στις υπερωρίες”. Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι “και βαθιά αναπτυξιακό, γιατί επιτρέπει στην εργασία να παρακολουθεί την οικονομία, γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αποκαθιστώντας διακριτούς ρόλους”.

Όπως υποστήριξε, “στο περιεχόμενό του αντιπαρατίθεται η πραγματικά προοδευτική σκέψη με τις δυνάμεις της αληθινής συντήρησης που μπορεί ανέξοδα να δηλώνουν φίλοι της προόδου”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι δέκα “τομές” του νομοσχεδίου αφορούν τα εξής;

  • “Ψηφιακή κάρτα εργασίας ‘την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος χτυπώντας, ταυτόχρονα, τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και την εισφοροδιαφυγή”.
  • Ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, με τον κ. Μητσοτάκη να αναρωτιέται μάλιστα, απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά, “γιατί είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να ανήκει στον εκάστοτε υπουργό και να αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή όπως η ΑΑΔΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενισχυμένη με μέσα και προσωπικό”

“Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια που είχαν στηθεί μέσα στην Επιθεώρηση Εργασίας; Γι’ αυτό ενοχλείστε τόσο πολύ που γίνεται αυτή η αλλαγή; Θα κάνει ελέγχους διασταυρώνοντας τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας με τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, δεδουλευμένων ή επιδομάτων αδείας. Και στο εξής τα δικά της πορίσματα θα συγκροτούν την αντικειμενική βάση για την επίλυση κάθε εργατικής διαφοράς, ακόμα και αν αυτή τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

  • “Δυνατότητα ο κάθε εργαζόμενος να διευθετεί ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του και αν το επιθυμεί ο ίδιος θα μπορεί να εργαστεί ως δύο ώρες περισσότερο, οι οποίες θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες”.
  • Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης. Όπως τόνισε, “το υφιστάμενο πλαίσιο ισχύει από το 1920 και έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, όπως και για να μεταφερθεί το βάρος της απόδειξης του λόγου απόλυσης στον εργοδότη”.

“Όλα αυτά αλλάζουν από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση δύο ετών που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από τα αριστερά συνθήματα ενός αιώνα”, τόνισε.

  • “Ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες”. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, “στο εξής τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των courier και των delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους και θα λειτουργούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση”.
  • Θέσπιση για πρώτη φορά άδειας πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές, η οποία “είναι μεγαλύτερη ακόμα από το δεκαήμερο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας”. Όπως τόνισε, “εισάγεται επίσης γονική άδεια τεσσάρων μηνών με επιδότηση στο πρώτο δίμηνο και για τους δυο γονείς, ενώ οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων, απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας και η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται και για την υιοθεσία τέκνου, όπως και για τις περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας”.
  • Εναρμόνιση του αριθμού των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, “η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως, με τις ανάλογες προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων”, ενώ στην “απέναντι όχθη, όταν θα υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου, οι υπερωρίες θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου, αντί του 80% σήμερα”.
  • H Ελλάδα καθίσταται “πρωτοπόρα στη νομοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “αυτή θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, με τη σχετική υποδομή να βαραίνει πάντα τον εργοδότη, ενώ , όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία και στην Ισπανία”.
  • Στο εξής “θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες”.
  • “Τον δεκάλογο των μεγάλων τομών ολοκληρώνει η δημοκρατική διαφάνεια στο σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, με μέτρα που τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο, δηλαδή, σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, αλλά και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδας πολιτών να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, “με το νέο πλαίσιο, όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει “από το παράθυρο” με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου’.

‘ Με άλλα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία’, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους και στην κριτική της αντιπολίτευσης στην οποία καταλόγισε αφενός “αναχρονισμό” και αφετέρου “ωμό ψέμα” και “συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας με συνθήματα τρόμου, που μπορεί να μην έχουν περιεχόμενο, αλλά παράγουν εντυπώσεις”, ενώ αναφέρθηκε σε τέσσερις “μύθους” από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Μύθος πρώτος, εμβληματικός: «Καταργείται το 8ωρο». Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα, γιατί η προστασία του 8ωρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει, όμως, καταργεί και την πολιτική λογική. Γιατί το 8ωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη”.

“Συνεπώς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν ένα Κράτος εγκαταλείψει την Ευρώπη. Σκεφτείτε, λοιπόν, ποιοι φλέρταραν κάποτε με αυτή την ιδέα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μύθος δεύτερος. «Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό». Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή, όπως και τώρα. Πάντοτε με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου”.

“Υπάρχουν «μαύρες» υπερωρίες, πράγματι. Αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου. Επιμένετε συνειδητά να διαστρεβλώνετε και να συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας”, πρόσθεσε.

Μύθος τρίτος. Έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχτηκαν όσοι το λένε. Μόνο που άργησαν 31 χρόνια διότι τόσο ισχύει. Και οι τροποποιήσεις του, μάλιστα, έχουν από κάτω και με τις υπογραφές της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση”.

“Και βέβαια, κ. Τσίπρα, φαντάζομαι ότι θυμάστε ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως εφαρμόζεται και τώρα στον τουρισμό και σε δεκάδες επιχειρήσεις με βάση τις συμβάσεις που έχουν σήμερα με τους εργαζόμενους. Ρεκόρ, λοιπόν, ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση”, πρόσθεσε.

Μύθος τέταρτος ότι ‘καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις”. “Λίγο δύσκολο να καθιερωθεί κάτι το οποίο είναι ήδη καθιερωμένο, γιατί ατομικές συμβάσεις υπάρχουν, όπως υπάρχουν και συλλογικές συμβάσεις και ο νέος νόμος επεκτείνει απλά Ευρωπαϊκή Οδηγία που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τότε την κυρία Αχτσιόγλου, τόνισε.

“Το σύνθημα «ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια», είναι έξυπνο, είναι λίγο παλιό βέβαια. Η ζωή έχει απαντήσει πως υπάρχουν και σταματημένα ρολόγια που λένε πάντα την ίδια ώρα”, τόνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “τα νέα προβλήματα δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα”.

“Θα ήταν, συνεπώς, πιο εύστοχο αν για «τη μητέρα των μαχών», η αντιπολίτευση μιλούσε για τη «γιαγιά των μαχών» και αποκαλούσε τους λιγοστούς υποστηρικτές της, όχι πλέον «εργατοπατέρες», αλλά «εργατοπαππούδες». Τουλάχιστον έτσι θα φαινόταν και η ίδια πιο συνεπής με την εποχή της”, συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε στη συνέχεια, “σε έναν κόσμο που η ίδια η φύση της εργασίας μεταβάλλεται, είναι ανάγκη να την ακολουθεί και το ρυθμιστικό της περιβάλλον, υπηρετώντας όμως πάντα τρεις παράλληλες και ταυτόχρονες κατευθύνσεις: Την ευελιξία της επιχειρηματικότητας που αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο και τις θέσεις απασχόλησης, την προστασία, αλλά και την κινητροδότηση του εργαζόμενου ώστε αυτός να μπορεί να προκόβει μαζί με τη χώρα και, τέλος, την εγγύηση της Πολιτείας ότι με τους κανόνες της θα επενδύει θεσμικά στην κοινή προσπάθεια, ώστε μετά να μπορεί να κατανέμει δίκαια το κοινό αποτέλεσμα”.

Υπογράμμισε επίσης ότι “η προστασία του εργαζόμενου αποτελεί σταθερή προτεραιότητα”, ενώ έκανε λόγο για “διαφορετική οπτική μας για το ρόλο του συνδικαλισμού”, τον οποίο εμείς “θέλουμε πυλώνα δημοκρατικό, κάποιοι άλλοι τον θέλουν φεουδοκομματικό”.

“Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις οφειλόμενες διευκολύνσεις, αλλά όχι γενική ασυλία ακόμα και για αδικήματα, όπως η βιαιοπραγία ή η σεξουαλική παρενόχληση. Θα έχουν ταυτότητα, αλλά και υπευθυνότητα, αν προκαλούν ζημιά στην κοινωνία. Θα κληθούν να υπηρετήσουν την εργατική προστασία και όχι να διαιωνίσουν τη γραφειοκρατική πατρωνία”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρωτολογία του σχολιάζοντας την ομιλία της κ. Γεννηματά που είχε προηγηθεί. “Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και πρέπει να σας δώσω μία φιλική συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά εσάς. Θα το λύσετε μεταξύ σας”, ανέφερε.

Η δευτερολογία

Η δευτερολογία ξεκίνησε με τον πρωθυπουργό να απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα.

“Κύριε Τσίπρα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε το τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές με το τι συνέβη την περίοδο ’90-’93. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε προσέξτε μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα βιαστικά, γιατί κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις’, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης πέραν του εργασιακού αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πανδημίας, επανέλαβε μεταξύ άλλων ότι “οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, ενώ εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό εντός της ημέρας να έχει και τυπικά εγκριθεί το σχέδιά μας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες, πρέπει να σας πω ότι η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης αρχίζει και γυρνάει ανάποδα από την ημέρα της εκλογής της”, τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: “Πράγματι, έχουν περάσει δύο χρόνια και απομένουν άλλα δύο, γιατί εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση, όχι μόνο για το πώς αντιμετωπίσαμε την πανδημία, που ελπίζουμε πια ότι την αφήνουμε πίσω μας, αλλά και για το πώς η χώρα θα οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης”.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι “αυτή η ανάπτυξη θα είναι και ρωμαλέα αλλά θα είναι και μια ανάπτυξη δίκαιη και θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας”, ενώ εκτίμησε, ενόψει και της αυριανής επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στην ημέρα θα έχει και τυπικά εγκριθεί, από τα πρώτα, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο κι αν εσείς επιμένετε, κ. Τσίπρα, να παρουσιάζετε μία εικόνα μιας χώρας η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε”, πρόσθεσε, ενώ καταλόγισε παράλληλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “η δεξιά την οποία δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει.”.

” Η Νέα Δημοκρατία που εσείς παρουσιάζετε, είναι μία καρικατούρα, δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης, ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα. Διότι μόνο μέσα από μία τέτοια Νέα Δημοκρατία μπορείτε να υπάρξετε. Μόνο που δεν υπάρχει αυτή η Νέα Δημοκρατία, είναι μία άλλη Νέα Δημοκρατία.Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει πολύ γρήγορα. Το αποδείξατε δυστυχώς και σήμερα με την πρωτολογία σας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “ψέμα” την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “έβαλε πλάτη” στη μάχη κατά της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως “ό,τι έκανε αυτή η κυβέρνηση, σπεύδατε πάντα να πείτε το ακριβώς ανάποδο”.

“Και σήμερα ακόμα που μιλάμε πρωτοκλασάτα στελέχη σας έρχονται και υπονομεύουν ευθέως τη διαδικασία του εμβολιασμού”, τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος, όπως είπε, “στον κ. Πολάκη και στις απαράδεκτες τελευταίες αναρτήσεις του, με τις οποίες ευθέως έρχεται και αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού, αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης το οποίο μας έχει επιτρέψει να σώσουμε εκατομμύρια ζωές στον κόσμο και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε, αλλά θα έπρεπε να είμαστε καχύποπτοι”.

” Αν πραγματικά θέλετε να βάλετε πλάτη το πρώτο βήμα το οποίο θα μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε εδώ και να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας”, συμπλήρωσε

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε “μεγάλη απρέπεια” αναφορά του κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας ότι ” κάνατε χιουμοράκι ότι δήθεν δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας”.

“Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός. Οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ την τύχη μιας χώρας που επί πέντε χρόνια προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε και αυτό πράγματι είναι δύσκολο έργο”, ανέφερε.

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά τέσσερις σελίδες από τίτλους άρθρων που μιλούν με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα, για τις οικονομικές της επιδόσεις και το γεγονός ότι για πρώτη φορά δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια, για τον τρόπο με τον οποίο οργανώσαμε την επιχείρηση εμβολιασμού, όπως και το γεγονός ότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που καταθέσαμε το σχέδιό μας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα