back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εργασιακό ν/σ – Η μάχη των πολιτικών αρχηγών

Διαβάστε επίσης

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση επί του εργασιακού νομοσχεδίου. Κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας. Μετά τη ΝΔ, που από χθες γνωστοποίησε την πρόθεσή της να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ μέσω των εισηγητών τους, ανακοίνωσαν την υποβολή αντίστοιχου αιτήματος τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειράς άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου.

Με μια απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Για να αναφερθεί και στις απεργίες, λέγοντας ότι «Εργαζόμενοι και μη πάντως αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Για αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δέκα τολμηρές τομές στο παρόν νομοσχέδιο

«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Να αποκηρύξει τον Παύλο Πολάκη ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του από τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα έχει ισχυριστεί ο πρώην υπουργός Υγειας για τους εμβολιασμούς. «Έρχονται και υπονομεύουν πρωτοκλασάτα στελέχη ευθέως τον εμβολιασμούς. Γιατροί στο επάγγελμα και διατελέσαντες Υπουργοί υγεία. Αναφέρομαι στον κ. Πολάκη, που αφήνει υπονοούμε ότι το θαύμα της επιστημής που έχει σώσει τόσο κόσμο δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε. Να έρθετε να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα απαντώντας στον κ Τσίπρα για τα όσα ειπε για τις εκλογές του 1993 ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο κ Τσίπρας να συγκριθεί με τον Α. Παπανδρέου.

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη φράση του Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Star, όταν υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανός ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας.«Δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που εσείς χτίσατε ως μηχανικός», είπε υπό τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ.

 

Α. Τσίπρας: Ξεστοκάρετε στους νέους όλο το μίσος των αυταρχικών καθεστώτων

Δριμύ «κατηγορώ» στον πρωθυπουργό,εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τον «αρχιερέα του λαϊκισμού και του φαρισαϊσμού, που στην κρίσιμη στιγμή αντί να ενώνει, διχάζει τη κοινωνία και το λαό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης,κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεστοκάρει στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν τα αυταρχικά καθεστώτα», ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «είναι ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει στη Βουλή την περίοδο της μεταπολίτευσης».

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Αυτό το νομοσχέδιο δεσμευόμαστε να το αποσύρουμε,όταν οι πολιτικές συνθήκες, επιτρέψουν, μέσω της απλής αναλογικής που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από δύο συμβάσεις και μια Κοινοτική Οδηγία,που χρησιμοποιεί ως φερετζέ για να κρύψει το διακαή πόθο του ΣΕΒ και των εργοδοτικών οργανώσεων,να διευθετηθεί ο χρόνος εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις».
Για το θέμα του εμβολιασμού και τις δηλώσεις Πολάκη για τις οποίες ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να απολογηθεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ,είπε ότι «αντί ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί που άσκησε πιέσεις για τα Astra Zeneca ενώ γνώριζε ότι αυτά προκαλούν θρομβώσεις, πιπιλίζει την ίδια καραμέλα,λες και ο Πολάκης είναι στην επιτροπή των επιστημόνων».
Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,απάντησε και στην αιχμή του πρωθυπουργού ότι δεν θα δεχόταν να είναι διαχειριστής σε πολυκατοικία που θα έχτιζε ο κ. Τσίπρας. « Κι εγώ δεν ξέρω κανένα τίμιο εργολάβο που θα έδινε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του, στο μεγαλύτερο μπαταχτσή ,αφού δεν θα έπαιρνε ποτέ πίσω τα λεφτά του».

Φ. Γεννηματά: Μοντέλο φθηνής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση,την οποία κατηγόρησε ότι κυβερνάει υπέρ μιας κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ, άσκησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι «υπάρχει οπισθοδρόμηση παντού και ότι ακολουθείται ένα μοντέλο φθηνής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας».

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, σχολίασε ότι αυτό απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει την ασυδοσία της εργοδοσίας, εκθεμελιώνει το Εργατικό Δίκαιο και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Σβήνετε μονοκονδυλιά κεκτημένα δεκαετιών και ξεπληρώνετε γραμμάτια», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, κατηγορώντας παράλληλα, τον πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να εξωραΐσει την αλήθεια».
Επίσης, ανέφερε ότι «επειδή εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν είμαστε γαλάζιοι λαϊκιστές, ούτε τυχοδιώκτες της πολιτικής, θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως αυτά κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων.

Η δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά 

«Το ΚΙΝΑΛ είναι το πρωτότυπο» απάντησε στην δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αντιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλα ο κόσμος προτιμά το πρωτότυπο από το αντίγραφο. « Ο εκφραστής στη χώρα της προοδευτικής παράταξης είναι το ΚΙΝΑΛ και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε συκοφαντίες, προβοκάτσια και να επικρατήσουμε ξανά» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Σχολίασε τέλος και τις επισημάνσεις για τον Α. Παναδρέου, λέγοντας ότι «κανένας σας στο δαχτυλάκι του δεν μπορεί αν ακουμπήσει τον Α. Παπανδρεου»

Δ. Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο σκουπίδι

Για νομοσχέδιο σκουπίδι που έχει οριστικά καταδικασθεί στην συνείδηση των εργαζομένων έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τον Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει ξεπεράσει σε αντεργατικότητα όλους τους προκατόχους του, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης.

Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «νομοσχέδιο ολετήρα, που διαμορφώνει έναν εργασιακό μεσαίωνα». 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή και ότι έχει εγκαταλείψει τις λαϊκές ρίζες του, ενώ «έχει μπερδέψει τον καπιταλισμό με τον ακρονεοφιλελευθερισμό». Όπως υποστήριξε ο κ. Βελόπουλος, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση «είναι ανάπτυξη με ρήτρα φθηνής εργασίας, κάτι που βολεύει τους  δικούς μας ολιγάρχες και τους Γερμανούς».

Βαρουφάκης: Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση 

“Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όσους από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δικαστικό δρόμο κατά των απεργιών» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του εργασιακού για την συνδικαλιστική δράση.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι casus belli για το Μέρα 25 και χαρακτήρισε ψηφιακό Γκοτζαμάνη τον υπουργό Εργασίας.

Όσον αφορά στην κυβερνώσα πλειοψηφία στόχος είναι να ασκηθεί πίεση προς την αντιπολίτευση για την ψήφιση σειράς διατάξεων όπως η προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης, και οι γονικές άδειες. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, προκειμένου να είναι ξεκάθαρη η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις διατάξεις που, κατά την κυβέρνηση, είναι προδήλως θετικές για τους εργαζόμενους. Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως η αντιπολίτευση – εκτός ΚΚΕ – συμφωνεί με τα 85 από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου ενώ αν συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για το ΣΕΠΕ φτάνουν  στα 109 άρθρα.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες κατέστη σαφές ότι αγεφύρωτη απόσταση χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στον βασικό κορμό των αλλαγών στα εργασιακά. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης παραμένουν θέματα όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.

Παρά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση αναμένει ότι δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αν και η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «φερετζέ», «για να κρυφτούν αντεργατικές διατάξεις», τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αναμένεται ότι θα υπάρξει θετική στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια σειρά άρθρων αυτών των κεφαλαίων του νομοσχεδίου.

Εν τω μεταξύ, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα