back to top
16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

16.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ μέχρι τις 10 το πρωί

Διαβάστε επίσης

Παράνομη μέχρι τις δέκα το πρωί κρίθηκε πριν λίγο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχεδιο.

Νωρίτερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να εξαιρέσει από την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Ειδικότερα, την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά οι πανελλαδικές εξετάσεις ανεξαρτήτως της 24ωρης απεργίας ενόψει του εργασιακού νομοσχεδίου, δήλωσε η ΑΔΕΔΥ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου όπου συζητείται η προσφυγή του υπουργείου Παιδείας.

Αίτημα του υπουργείου Παιδείας είναι να κριθεί παράνομη και καταχρηστική στο σύνολο η απεργία. Ωστόσο ενώπιον του δικαστηρίου από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ δόθηκε διαβεβαίωση τόσο για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις όσο και των υπαλλήλων του υπουργείου.

Αντιστοίχως, επεσήμανε πως τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους:

-Τα λεωφορεία αστικά της Αθήνας που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τη μία μέχρι τις 5 το απόγευμα.

-Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

Οι Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν προκηρύξει απεργία, μόνο συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το απόγευμα.

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμανε στο δικαστήριο η πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αφού μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».

Εντός της ημέρας, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου επί της προσφυγής που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για τη αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τα δελτία Τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχτεί η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ αντέτειναν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν από την απεργία οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι υπάλληλοι του Υπ.Παιδείας και ότι τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΜ δεσμεύονται από τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια και ζήτησαν η αγωγή να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για τη διασφάλιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων ζητώντας να περιοριστεί η άσκηση της απεργίας στη μη εμπλοκή των εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών της διεξαγωγής Πανελλαδικών Εξετάσεων.

 

Δημήτρης Κωστάκος, Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα