back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: νέο αγωνιστικό ραντεβού αύριο στα Προπύλαια

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα στους νέους και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο, απηύθυνε η δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα Ντίνα Ρέππα, μιλώντας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, στην τοποθέτησή της κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, η κ. Ρέππα άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών ενώ όσον αφορά στην κατασκευή στάσης μετρό στην πλατεία Εξαρχείων ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα που έθεσε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

1. Μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα και στην Αθήνα
Χαιρετίζουμε τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, και στο κέντρο της Αθήνας που έδωσαν στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα.
Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην πόλη μας, από τα Χαυτεία ως το Σύνταγμα, βρέθηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τη συνέχεια του αγώνα, για να μη ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σαν σκλάβοι στον 21ο αιώνα!
Δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο. Αποτελεί την επιτομή ενός συνολικού προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού δισεκατομμύρια άνθρωποι σπρώχνονται κάτω από το φυσικό όριο επιβίωσης, καλούνται να είναι σε συνεχή εργασιακή αλλά και καταναλωτική εγρήγορση, να εργαστούν σε πολύ πιο εντατικούς ρυθμούς και με απολύτως ελαστικά ωράρια, να μεταναστεύσουν ή να αλλάξουν δουλειά, ειδίκευση και εργοδότη αρκετές φορές, να εμπεδώσουν τη συνεχή λειτουργία των αγορών, να ανταποκριθούν στα μεταβαλλόμενα καταναλωτικά πρότυπα, να εμπορεύονται τον εαυτό τους και τα προσόντα τους. Αυτό συμπυκνώνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την απόλυτη ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
Ταυτόχρονα, περιλαμβάνει ανοιχτή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα, τη συνέλευση, την απεργία, τη διαδήλωση όχι ως εκτροπή αλλά ως ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους υπέρ της βίαιης συσσώρευσης πλούτου, με μοναδικό στόχο να ακυρώσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να ανατρέπουν νόμους και πολιτικές.
Σε μια εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας, για την παραγωγή ενός προϊόντος, το πραγματικό μέτρο του πλούτου, μειώνεται, ο καπιταλισμός απαιτεί όλο και περισσότερα από τον εργάτη δίνοντάς του όλο και λιγότερα. Γι’ αυτό το νέο τεχνολογικό-ψηφιακό περιβάλλον αντί να απελευθερώσει την εργατική τάξη και συνολικά την κοινωνία, γίνεται ο βραχνάς της.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να απεργήσουν μαζικά την Τετάρτη και να συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια, στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 11:00, όπου καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία.

2. Να μην απολυθεί κανείς/καμία ελαστικά εργαζόμενοι/ες. Μόνιμες προσλήψεις
Οι υπηρεσίες του δήμου αντιμετωπίζουν τεράστια υποστελέχωση, εκατοντάδες οι ελαστικά εργαζόμενοι/ες, πολύ λιγότεροι/ες οι μόνιμοι/ες. Οι εργαζόμενοι/ες που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες της πναδημίας απολύονται σε λίγο. Ειδικά οι καθαριστ(ρι)ες των σχολείων, που ούτε επίδομα ανεργίας δεν θα πάρουν αν δεν παραταθεί η πρόσληψή τους, ενώ βρίσκονται όλες/οι ντόπιες/οι και μετανάστ(ρι)ες σε μεγάλη ανασφάλεια για το αν θα δουλεύουν την επόμενη χρονιά. Πρέπει άμεσα να έρθει στο ΔΣ συνολική συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες του δήμου σε μόνιμο προσωπικό, και η δέσμευσή της δημοτικής αρχής ότι δεν θα απολυθεί κανείς από όσους δουλεύουν στον δήμο αυτή τη στιγμή, ανάμεσά τους και οι μεταναστ(ρι)ες που αποκλείονται με νόμο λόγω έλλειψης ιθαγένειας.

3. Για τις πλημμύρες στο 36ο ΔΣ Αθήνας και για την εξαφάνιση του τεχνικού προγράμματος των 30.000.000 ευρώ
Την Παρασκευή 11 του Ιούνη με μια νεροποντή μιας ώρα πλημμύρισαν οι αίθουσες του 36ου ΔΣ σχολείου, τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς καταστράφηκαν, όπως και τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών. Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο σύλλογος γονέων ήταν πολύ αποκαλυπτικές. Να θυμίσουμε ότι πριν οκτώ μήνες, τον Οκτώβριο του 2020, έπεσαν τα τσιμέντα την ώρα του διαλείμματος στα πόδια των παιδιών. Τότε το θέμα ήρθε στο ΔΣ και δόθηκαν υποσχέσεις από τον αντιδήμαρχο Δόμησης και Κτιριακών Υποδομών, Γ. Αποστολόπουλο ότι θα γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες επισκευές. Πέρασαν οκτώ μήνες και δεν πραγματοποιήθηκε καμία σοβαρή παρέμβαση στο σχολικό κτίριο.
Αλλά το 36ο ΔΣ δεν είναι το μοναδικό. Είναι ένα από τα πολύπαθα σχολεία με δομικά προβλήματα και χρόνια έλλειψη έργων συντήρησης διαχρονικά από τις δημοτικές αρχές και τη σημερινή ανάμεσά τους. Σε αρκετά από αυτά, οι συνθήκες στέγασης είναι απαράδεκτες και τις έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι σύλλογοι γονέων.
Αντί για έργα όμως, ακούμε μόνο λόγια. Τόσους μήνες μετά και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα 30.000.000€, που διαφήμιζε η δημαρχία Μπακογιάννη και η αντιδημαρχία ότι έχει προϋπολογίσει για εργολαβίες για δομικές επισκευές στα κτίρια. Πείτε μας τι έχει γίνει με αυτά.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αποστολόπουλος που υπερασπίζεται το μοντέλο των εργολαβιών, ισχυριζόμενος ότι «εδώ δεν είναι Βόρεια Κορέα», όπως χαρακτηριστικά είπε στο ΔΣ, να μας εξηγήσει τι γίνεται τώρα που «κάνει κουπί» με το νεοφιλελεύθερο όραμα! Αντί να ενισχύονται οι υπηρεσίες του δήμου με προσωπικό για να πραγματοποιηθούν μελέτες και συντηρήσεις, αυτές αποψιλώνονται συνεχώς και τα χρήματα πέφτουν στη μαύρη τρύπα των εργολαβιών, οι οποίες «αιμοδοτούν» με δημόσιο χρήμα τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους.

4. Πλημμύρες στην πόλη
Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν συνολικά στην πόλη με την νεροποντή. Στην Ακ. Πλάτωνα και στον Κολωνό, η Πλάτωνος, η Κρέοντος, η Σώκου, η Αυλώνος, η παιδική χαρά στο κάτω πάρκο, όλα πλημμύρισαν. Ακόμα και η Πανεπιστημίου του μεγάλου περίπατου μετατράπηκε σε μεγάλο ποτάμι.
Το σύστημα ομβρίων είναι φραγμένο σε πολλά σημεία και δεν μπόρεσε να υποδεχτεί τον όγκο του νερού, ενώ αγωγοί με τα ακάθαρτα λύματα υπερχείλισαν σε πολλές περιπτώσεις. Τι έφταιξε όμως, που με μια μικρής διάρκειας καταιγίδα κινδύνευσαν άνθρωποι και υπήρξαν καταστροφές; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Οι υπηρεσίες υποστελεχώνονται, αποψιλώνονται συνεχώς και όλα δίνονται σε εργολαβίες. Τα αποτελέσματα τα βιώνει η πόλη σε όλους τους τομείς και είναι πια πολύ επικίνδυνα.

5. Μετρό Εξαρχείων
Προτείνουμε να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο συζήτηση σχετικά με το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Αφορά το δημοτικό συμβούλιο, αφορά την πόλη και όχι μόνο τη γειτονιά. Η μοναδική πλατεία της περιοχής κινδυνεύει ενώ είναι φανερό ότι το σχέδιο με τη μετακίνηση του μετρό από την αρχική που είχε ορισθεί, έχει στόχο να χτυπήσει τον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής.

6. Σχετικά με ανώνυμες και ανυπόγραφες επιστολές για το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Αρχικά, δηλώνουμε ότι θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτη την επιλογή της προέδρου της 1ης Δημοτικής Κοινότητας να διακινήσει ανυπόγραφη επιστολή «κατοίκων και επαγγελματιών του Ψυρρή».
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη στο ΔΣ της 24/5 δέχτηκε να προχωρήσει σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για να της παραχωρηθεί το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ.
Η παράδοση του στην «προστασία» τους θα οδηγήσει στην αποστέωση του από τα βασικά χαρακτηριστικά του, την αντιεμπορευματική λειτουργία του, τη δωρεάν, ελεύθερη και αυτοργανωμένη δράση των συμμετεχόντων σε αυτό.
Το «Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ» δεν μπορεί να βρει προστάτες ούτε στους φορείς που αντιτίθενται στα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας του, ούτε στους βασικούς φορείς της αχαλίνωτης τουριστικοποίησης και εμπορευματοποίησης κάθε κύτταρου πολιτισμού αυτής της πόλης.
Μόνο ο λαός θα υπερασπιστεί το ΕΜΠΡΟΣ. Σε αυτόν ανήκει, στους καλλιτέχνες και σε όλες τις συλλογικότητες που έδρασαν εντός του (πολιτικές, κινηματικές, καλλιτεχνικές), οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή ρήξη με το καθεστώς της εμπορευματοποίησης του κέντρου που επιδιώκεται να επιβληθεί.
Είναι πραγματικά προκλητικός ο τρόπος που παρουσιάζονται ορισμένα ζητήματα στην ανώνυμη επιστολή. Γράφει ότι στην περιοχή του Ψυρρή οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι ζητούν να προστατευτεί η εργασίας τους και η ησυχία τους. Οι ανησυχούντες/σες, που δεν διαμαρτυρήθηκαν που τα τραπεζοκαθίσματα δεν αφήνουν χώρο ούτε για περπάτημα σε έναν πεζό, με στοιχειώδη άνεση, μιλούν για ησυχία. Πόσο υποκριτικό μπορεί να είναι, αυτό;
Σημειώνουμε τέλος, ότι όταν η παράταξη του δημάρχου θέλει να βγάλει μια ανακοίνωση δεν είναι ανάγκη να εφευρίσκει υπογραφές κατοίκων. Μπορεί να το κάνει με τη δική της υπογραφή.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα