back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Δυσφορεί η νύχτα» του/της Μαριέκε Λούκας Ρίνεβελντ

Διαβάστε επίσης

«Μέσα στην ανησυχία, μέσα στη δυσφορία βρίσκεται ο αληθινός μας εαυτός».

Η μικρή Τζάκετ μεγαλώνει με τη βαθιά θρησκευόμενη οικογένειά της σε ένα απομονωμένο χωριό της Ολλανδίας. Μια μέρα, από φόβο μήπως χάσει το αγαπημένο της κουνέλι, προσεύχεται στον Θεό να πάρει στη θέση του ζώου τον μεγάλο της αδελφό. Και ο τελευταίος πεθαίνει την ίδια εκείνη μέρα, αναταράσσοντας για πάντα την οικογενειακή ισορροπία και γαλήνη.

Ο φακός στρέφεται σε ένα μικρό κορίτσι που παλεύει απελπισμένα με όλα τα θεμελιώδη ερωτήματα. Την πίστη, την απώλεια, την ανθρώπινη φύση, την επώδυνη ανακάλυψη της σεξουαλικότητας. Και φόντο ένας κόσμος που δύσκολα αποδέχεται το διαφορετικό, μια ασφυκτική, κλειστή κοινότητα, με μοναδική διέξοδο το πέρασμα από την άλλη πλευρά της γέφυρας, εκεί όπου ανάβουν τα πολλά φώτα.

Ο/Η συγγραφέας που δεν επιθυμεί να προσδιορίζεται με βάση τη δυαδικότητα των φύλων, κέρδισε με το πρώτο του/της μυθιστόρημα το International Booker Prize, προκαλώντας τεράστια αίσθηση. Έχοντας βάλει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο/η Ρίνεβελντ δημιουργεί μια αλλόκοτη, αποπνικτική, ενοχλητική σε πολλά σημεία, ατμόσφαιρα με μία σίγουρα αξιοπρόσεκτη γραφή, παρουσιάζοντας ήρωες που έχουν πειστεί ότι η ευτυχία δεν είναι για αυτούς, απομονωμένους πλέον στο απόλυτο σκοτάδι.

«Τη δική μου την καρδιά κανένας δεν την ξέρει. Είναι κρυμμένη βαθιά κάτω απ’ το τζάκετ μου, κάτω απ’ το δέρμα μου, κάτω απ’ τα πλευρά μου. Η καρδιά μου ήταν σημαντική εννιά μήνες, όσο βρισκόμουν στην κοιλιά της μαμάς·  μόλις βγήκα από κει μέσα, σταμάτησαν όλοι να τη σκέφτονται, κανείς δεν ανησυχεί πια για τους χτύπους της, κανείς δεν νοιάζεται αν χτυπάει αρκετές φορές κάθε ώρα, αν κόβεται και σταματάει, ή αν χτυπάει σαν τρελή από φόβο ή αγωνία».

Το μυθιστόρημα «Δυσφορεί η νύχτα»  του/της Μαριέκε Λούκας Ρίνεβελντ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση του Άγγελου Αγγελίδη και της Μαρίας Αγγελίδου.

Κώστας Μοστράτος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα