back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παπαευαγγέλου: Ανεμβολίαστοι το 92% των νοσηλευομένων και το 98% των θανόντων

Διαβάστε επίσης

Την σταθερή και σταδιακή αποκλιμάκωση του τρίτου επιδημικού κύματος στη χώρα ανέλυσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κάτω από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και πλέον βρισκόμαστε στα επίπεδα που είχαμε στις αρχές του χρόνου.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη γιατί μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει από τα self-tests και αφορά ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη, είπε ενώ σε ότι αφορά τα τεστ κάθε μέρα πραγματοποιούνται περίπου 40.000 και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 2,3%

Σήμερα 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται, με έναν αριθμό περίπου 128 ασθενών να εισέρχονται στα νοσοκομεία ανά ημέρα.

«Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι ίσως μικρότερος από 200», είπε αλλά σημείωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, την εβδομάδα που πέρασε και για τους ασθενείς άνω των 65 ετών που νοσηλεύονται, το 92% δεν είχαν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς και το 98% των θανάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα αφορά ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με το ECDC, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού, όμως ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, και νησιά όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου.

Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η επιτροπή εξετάζει και μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση επιδημιολογικής εικόνας ανά νομό και όχι ανά Περιφρειακή Ενότητα.
Ανακοίνωσε δε ότι μετά από εισήγηση της Επιτροπής, η χώρα μας αποδέχεται και «τρίτα» εμβόλια για την είσοδο στη χώρα, πέρα από αυτά που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Συγκεκριμένα δεκτά γίνονται τα Sputnik, Novavax, Sinopharm, CanSino Biologics και Sinovac-CoronaVac.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αριθμός νέων διαγνώσεων παγκοσμίως υποχωρεί. «Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 40 εμφάνισαν βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας», πρόσθεσε.

Μαγιορκίνης: Έχουν διατεθεί περίπου 27 εκατ. self-test

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 27 εκατ. self-test σε περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 19 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, είναι σχεδόν 32.000.

Χαρδαλιάς: στο πορτοκαλί επίπεδο η Κως
Ανεβαίνει επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η Κως και κατατάσσεται στο πορτοκαλί επίπεδο 3 γιατί παρατηρείται μικρή αύξηση του ιικού φορτίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο νησί έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση, την ώρα που σε όλη τη χώρα καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του ιού.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα