back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στην Σύνοδο EU-Med7: Η Τουρκία να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας

Διαβάστε επίσης

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν, στο Ξενοδοχείο Divani Apollon Palace and Thalasso στη Βουλιαγμένη, οι εργασίες της Συνόδου των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7), με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επιστολές από την Κροατία και τη Σλοβενία να ενταχθούν και η MED-7 να γίνει MED-9.

Αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό, σημείωσε ότι «είναι για το συμφέρον μας, για να μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει στις χώρες μας, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών στη χώρα μας έχει προσχωρήσει αρκετά και εμβολιάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι την ημέρα.

Για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, γιατί είναι μεγάλη η πίεση που ασκείται σε χώρες που είναι τα σύνορα της Ε.Ε. από απελπισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων.

Ως προς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε στο ξεκίνημα διαλόγου με την Τουρκία που είναι -όπως είπε- ένας βαθμός αποκλιμάκωσης και απαιτούνται αναλογικά βήματα, με την ανάγκη να υπάρξει από την Τουρκία εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα