back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βάσω Πολυζώη: Τα κλέφτικα έφτασαν να ακούγονται μέχρι τη δεκαετία του ’80

Διαβάστε επίσης

 

Μουσική 1821 – 2021. Τραγούδια και μουσικές του τόπου μας. Η διαδρομή από την αφετηρία γέννησής τους στα προεπαναστατικά χρόνια, μέχρι τις μέρες μας.

Μια εκδήλωση για τη πορεία του χρόνου και της ιστορίας, αλλά και το πως η μουσική συνδέεται, προσδιορίζει και δημιουργεί σταδιακά τις εθνικές ταυτότητες, φιλοξενείται στις 12 Ιουνίου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Στο πλαίσιο ενός τριετούς κύκλου, αφιερωμένου στις μουσικές ταυτότητες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα μιλά για τα ίχνη της εθνικής κληρονομιάς και τη διαμόρφωση της ταυτότητά της, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση.

«Θα παρουσιαστούν προεπαναστατικά τραγούδια και άσματα που συνδέονται με την εξέγερση του 1821. Είναι αξιοσημείωτο πως η χρήση, το τραγούδισμά τους, από κλέφτες, αρματωλούς και όχι μόνον, σε βάθος χρόνου, συνέβαλε στο σχηματισμό εθνικής ταυτοτικής συνείδησης. Τα κλέφτικα έφτασαν να ακούγονται σχεδόν αυτούσια, μέχρι τη δεκαετία του 80. Μοιάζει ακόμα κοντινό, έστω και αν σιγά σιγά, φθίνει… » λέει η διευθύντρια του Μουσείου Βάσω Πολυζώη, στον ΑΘΗΝΑ 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Η εκδήλωση στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, «Μουσικές Διηγήσεις για το 21 – Τραγουδώντας την Ιστορία» με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, θα ηχογραφηθεί με στήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμη για όλους, διαδικτυακά, στις 21 Ιουνίου.

Φιλοξενεί τη χορωδία παραδοσιακής Μουσικής «Ροβιά» που θα τη συνοδεύσουν εξαιρετικοί σολίστες όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο, ο βιολάρης Γιάννης Πούλιος, η Μαρία Πλουμή στο λαούτο, ο Γιώργος Βεντουρής στο κοντραμπάσο και ο Μανούσος Κλαπάκης στα κρουστά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα