back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η Σύνοδος των G7 που ξεκινά σήμερα στην Κορνουάλη και που επισκιάζεται από τη συνεχιζόμενη διαμάχη Ε.Ε – Μ. Βρετανίας για το Brexit παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για G7: «Ω… μα τι αγάπη είναι αυτή!» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Daily Mail σχετικά με τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου κυριαρχούν φωτογραφίες του Μπάιντεν με τη σύζυγό του στην Κορνουάλη μαζί με τον Τζόνσον, τη συζυγό του Κέρι και το μωρό τους, Γουιλφρεντ.

Το βασικό άρθρο της Daily Mail αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη ΕΕ και Λονδίνου για το Brexit «επισκιάζει» τη σύνοδο των G7. Αλλά καταλήγει λέγοντας ότι «φαίνεται πως Τζόνσον και Μπάιντεν τα βρήκαν για τα καλά».

Ο Guardian εκτιμά ότι η σύνοδος των G7 στην Κορνουάλη «επισκιάζεται» από την αυστηρή προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν. Καθώς συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τους ελέγχους στα προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από την βρετανική επικράτεια, η εφημερίδα δίνει έμφαση στη δήλωση του Μακρόν «τίποτα δεν είναι διαπραγματεύσιμο» μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, πέρυσι.

Στο μεταξύ, η ατζέντα της συνόδου είναι γεμάτη με βασικά θέματα την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλο τον κόσμο, αλλά και τα σχέδια για ένα παγκόσμιο φορολογικό καθεστώς, αναφέρουν οι FT. Για τους ηγέτες της ΕΕ είναι και η στιγμή της επανεκκίνησης της πολυμερούς προσέγγισης. Οι ηγέτες της Δύσης θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή προσέγγιση για τις περίπλοκες σχέσεις με την Κίνα και η ΕΕ θέλει οι G7 να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει εντελώς στάση σε σχέση με τη διακυβέρνηση Τραμπ. Την ώρα όμως που ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει, έχει τη δική του ατζέντα. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ πιθανό να ακούσει της ανησυχίες του Τζο Μπάιντεν για το Brexit και τον αντίκτυπό του στη Βόρεια Ιρλανδία στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν. Όλοι ελπίζουν ότι μια παρέμβαση των ΗΠΑ θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες Βρυξελλών – Λονδίνου για αυτό το θέμα.

Για Ε.Ε – ΗΠΑ: Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα ενόψει της συνόδου κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ, την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με το επτασέλιδο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που συζητήθηκε χθες από τους μόνιμους πρέσβεις των «27», οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα δεσμευτούν να τερματίσουν τον εμπορικό «πόλεμο», που ξέσπασε ανάμεσά τους την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ και συνοδεύτηκε από εκατέρωθεν κυρώσεις και δασμούς. Σύμφωνα με το Reuters, το πρώτο βήμα θα είναι να λήξει πριν από τις 11 Ιουλίου η πολύχρονη διαμάχη ανάμεσα στην Boeing και την Airbus, τους δύο παγκοσμίως κυρίαρχους αεροναυπηγικούς ομίλους. Στη συνέχεια, μέχρι τον Δεκέμβριο, στόχος είναι να έχουν αρθεί οι δασμοί που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, με συνέπεια να υπάρξουν αντίμετρα από τις Βρυξέλλες. Αν και οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την εγκαθίδρυση της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως (οι διαπραγματεύσεις για την TTIP είχαν ναυαγήσει επί Τραμπ), αναμφίβολα έχουν στόχο να διευκολύνουν την Ευρώπη να ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στην οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα. Εστω και αν η προσέγγιση των δύο εταίρων σε αυτό το θέμα δεν είναι ακριβώς ταυτόσημη.

Για Λευκορωσία: Σύμφωνα με τις αρχές της Λιθουανίας, 121 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα Λευκορωσίας – Λιθουανίας μέσα σε δύο εβδομάδες από τις 26 Μαϊου, αριθμός που έχει ξεπεράσει τους μετανάστες που πήραν ακριβώς τον ίδιο δρόμο το 2019 και το 2020. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο προς την Ε.Ε ότι θα αφήνει ελεύθερους τους μετανάστες και ναρκωτικά να εισέρχονται στη δυτική Ευρώπη, αν επιβάλλονταν κυρώσεις εναντίον της χώρας του μετά την αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair. Δεν πρόκειται για πρωτότυπη τακτική (η Τουρκία και το Μαρόκο αποτελούν πρότυπα ως προς αυτό) αλλά έως τώρα οι αριθμοί δεν είναι τεράστιοι – όμως, το θέμα είναι «ότι νιώθουμε εκτεθειμένοι έναντι όλων των τρελών της άμεσης γειτονίας μας» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico. Την περασμένη Τρίτη, στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ η αρμόδια Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον στάθηκε εναντίον της «εργαλειοποίησης» αυτών των μεταναστών, ενώ στη διάρκεια της συνάντησης των Μονίμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη ακούστηκαν ανησυχίες για το θέμα των συνόρων της Λιθουανίας, που ενδεχομένως να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Ιουνίου. Χιλιάδες Λευκορώσοι επίσης αφήνουν τη χώρα τους για την Ε.Ε στη «σκιά» της απαγωγής του Ρομάν Προτασέβιτς, καθώς ζουν υπό διαρκές φόβο.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Λισαβόνας, Φερνάντο Μεντίνα βρίσκεται αντιμέτωπος με εκκλήσεις και προειδοποιήσεις να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι παρέδωσε πληροφορίες στις ρωσικές αρχές για τουλάχιστον τρεις Ρώσους αντιφρονούντες, που ζουν στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, αναφέρει το Politico.

Στο μεταξύ, ένας Πολωνός κατηγορείται για κατασκοπεία εκ μέρους της Ρωσίας έχοντας εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε αλλά και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφέρουν οι FT. Οι εισαγγελείς της Πολωνίας τον αναφέρουν ως Janusz N., ενώ καταγγέλλουν ότι «επιχείρησε να έρθει σε επαφή με Πολωνούς και ξένους πολιτικούς, περιλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». «Οι δραστηριότητες του ήταν μέρος της Ρωσικής προπαγάνδας με στόχο την υπονόμευση της θέσης της Πολωνίας στην Ε.Ε αλλά και παγκοσμίως» ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Στην Ολλανδία: Επτά χρόνια μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία, ξεκίνησε στο Αμστερνταμ η κύρια δίκη των βασικών υπόπτων. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 298 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. H πτήση ΜΗ17 είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ και πετούσε με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, όταν συνετρίβη στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, 17 Ιουλίου 2014. Λίγες μόλις ώρες, φιλορώσοι αυτονομιστές γιόρταζαν την «επιτυχή» κατάρριψη φερόμενου ουκρανικού πολεμικού αεροσκάφους. Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε έτσι να προσφύγει σε ολλανδικό δικαστήριο σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους, καθώς τα περισσότερα θύματα (193) προέρχονταν από την Ολλανδία. Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.

Για Ουγγαρία: Οι Ευρωβουλευτές ξεκίνησαν μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνυση εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού του προϋπολογισμού με βάση τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, αναφέρουν οι FT. Η σπάνια αυτή κίνηση, που περιλαμβάνει ενεργοποίηση του Άρθρου 265 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, εγκρίθηκε χθες με ξεκάθαρη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο. Η ψήφος αυτή ενεργοποιεί μια διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσει την Κομισιόν στο δικαστήριο, αν αποτύχει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του κράτους δικαίου, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Στο μυαλό των ευρωβουλευτών είναι το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, Fidesz. Ασκούν πιέσεις στην Κομισιόν να ενεργοποιήσει τις νέες της εξουσίες εναντίον του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν που κατηγορείται για κακοδιαχείριση των χρημάτων που λαμβάνει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Του χρόνου «ένα νέο κοινοβούλιο θα εκλεγεί στην Ουγγαρία και τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν από τον Όρμπαν για να ελέγξει… το αποτέλεσμα των εκλογών» προειδοποιούν κάποιοι ευρωβουλευτές και τονίζουν πως «αν η Κομισιόν παραμείνει ανενεργή, αν συνεχίσει να καθυστερεί κυρώσεις εναντίον του Όρμπαν, αυτό θα έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις». Η Κομισιόν από την πλευρά της δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε «οδηγίες» για το πώς θα χρησιμοποιήσει τα νέα εργαλεία εντός του καλοκαιριού, ώστε οι πρώτες υποθέσεις εναντίον συγκεκριμένων κυβερνήσεων να ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα