back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί κατηγορούν υπουργούς του Τραμπ ότι τους κατασκόπευαν

Διαβάστε επίσης

Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν σήμερα να κληθούν για κατάθεση οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης για τη φερόμενη κατάσχεση δεδομένων δύο βουλευτών των Δημοκρατικών επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις ενέργειες του υπουργείου, επί της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κλητεύσει την εταιρεία Apple Inc ζητώντας να λάβει δεδομένα από τους λογαριασμούς τουλάχιστον δύο Δημοκρατικών πολιτικών που μετείχαν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στόχος ήταν να βρεθεί ποιος ευθυνόταν για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ και ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν ζήτησαν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ και Τζεφ Σέσιονς για την υπόθεση αυτή χαρακτηρίζοντάς «κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας» τη μυστική κατάσχεση δεδομένων.

«Οι πρώην υπουργοί Μπαρ και Σέσιονς και άλλοι αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν πρέπει να καταθέσουν ενόρκως στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Γερουσίας. Αν αρνηθούν, ενδέχεται να κλητευθούν και να υποχρεωθούν να καταθέσουν ενόρκως», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους. Πρόσθεσαν ότι η Επιτροπή αυτή, στην οποία προεδρεύει ο Ντέρμπιν, θα ερευνήσει «αυτήν την κατάχρηση εξουσίας» και προέτρεψαν τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης να πράξει το ίδιο.

Η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι το δημοσίευμα καταδεικνύει το είδος της κατάχρησης εξουσίας που ασκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία παρακίνησε τον Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2020 απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ. «Προφανώς, οι αναφορές για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ είναι σοκαριστικές», σχολίασε μιλώντας στο CNN.

Ο Μπάιντεν έχει επισημάνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης χαίρει ανεξαρτησίας γιατί υπηρετεί τον λαό και όχι τον πρόεδρο.

Ο βουλευτής Έρικ Σουόλγουελ, που είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι «τον κατασκόπευαν». «Τον Μάιο, ενημερώθηκα από την Apple ότι τα αρχεία μου ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησε και παρέλαβε η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο μιας πολιτικά υποκινούμενης έρευνας για τους θεωρούμενους εχθρούς της», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τη NYT, είχαν ζητηθεί και τα αρχεία του προέδρου της Επιτροπής, του βουλευτή Άνταμ Σιφ. Ο τελευταίος είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον περασμένο μήνα την Επιτροπή ότι η έρευνα έχει κλείσει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα