back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες στους δρόμους κατά του εργασιακού νομοσχεδίου – Ανανεώνουν το ραντεβού τα συνδικάτα

Διαβάστε επίσης

Aποφασισμένα για νέες αντιδράσεις δηλώνουν τα συνδικάτα, ζητώντας την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας κινητοποίησης την ερχόμενη Τέταρτη 16 του μήνα.

Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα επόμενα βήματα τους.

Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια, στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο κέντρο της Αθήνας έγιναν οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, παρά την σχεδόν καθολική απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν συνολικά τις 22.000.

Περίπου 16.500 άτομα συμμετείχαν, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ως προς την συμμετοχή στην απεργία, βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν τα συνδικάτα κυμάνθηκε ως εξής:

Συγκοινωνίες- πλοία 100%

Τράπεζες τουλάχιστον 80%

ΔΕΚΟ περίπου 70%

Στο ιδιωτικό τομέα, στις μεγάλες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι, η συμμέτοχη κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (σε κάποιες περιπτώσεις και στο 70%), ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο Γιάνης Βαρουφακης , από το ΜεΡΑ 25.


Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομοθετεί «περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με ρεπό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι “ο κόσμος της εργασίας θα δώσει σύντομα ρεπό διαρκείας στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού μεσαίωνα και θα επαναφέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας.


Στις δηλώσεις η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε πως, «μαζί με τον κόσμο της εργασίας, είμαστε απέναντι στην Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με το εργασιακό νομοσχέδιο μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Εμείς ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής με το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο».


«Είμαστε εδώ́ ως ΜέΡΑ25 για να στηρίξουμε τα κινήματα, να ενισχύσουμε τους εργαζομένους, στην προσπάθειά τους να θανατώσουν το νομοσχέδιο-ζόμπι του κ. Χατζηδάκη. Δεν είμαστε εδώ για να ζητήσουμε ανάθεση εντολής από τα κινήματα, από τους εργαζόμενους, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κυρίτσης. Η ανάθεση είναι ανάθεμα για τα κινήματα και για το λαό, όπως πολύ πικρά μάθαμε το 2015», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων, είπε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε : «Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα».

Κ. Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση κάνει το άσπρο, μαύρο

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδηλώσεων, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αλλοιώνει την πραγματικότητα, επισημαίνοντας:

«14 μέρες άδεια πατρότητας. 2 μήνες γονική άδεια και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ. Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στην εργασία. Θετικά μέτρα για τα παιδιά που δουλεύουν στα ντελίβερι και τα κούριερ, για τους εργατοτεχνίτες, για την τηλεργασία.

Η αντιπολίτευση παριστάνει ότι όλα αυτά δεν τα βλέπει. Έχει κολλήσει με την καραμέλα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ενώ και αυτό το ζήτημα το ρυθμίζουμε με βάση αυτά που συμβαίνουν στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές μαζί με την αριστερά!».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα