back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Διαβάστε επίσης

Με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις ρυθμίσεις για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, με στόχο να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός ΕΕ και να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη.

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές, θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει κωδικό QR. Θα πιστοποιεί ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει στο παρελθόν από την ασθένεια. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών και θα προλαμβάνει περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.

Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021 και θα έχει διάρκεια 12 μηνών. Το πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.

Οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε κατόχους του πιστοποιητικού (όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή τεστ) εκτός εάν οι περιορισμοί αυτοί είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τέτοια μέτρα θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους, ενώ το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 24 ώρες πιο πριν.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα