back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Θα ψηφίσουμε πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, που μεταφέρουν ευρωπαϊκές οδηγίες

Διαβάστε επίσης

 

Καυτηρίασε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Εργασίας και Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον Αθήνα 984 την προωθούμενη από την κυβέρνηση διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Μιλώντας στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο έκανε λόγο για κατ’ ουσίαν προώθηση της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με στόχο ο εργαζόμενος να βρίσκεται μόνος απέναντι στον εργοδότη, χωρίς διαπραγματευτική δυνατότητα.

Ο κ Κατρούγκαλος είπε «(…) Θα ψηφίσουμε πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που μεταφέρουν ευρωπαϊκές οδηγίες» καταλογίζοντας λαθροχειρία στη κυβέρνηση, επειδή «μετέφερε στο νομοσχέδιο θετικές διατάξεις που αφορούν στις άδειες πατρότητας.

…Η λαθροχειρία της έγκειται στο ότι σε ένα Θατσερικό νομοσχέδιο, μπαίνουν θετικές διατάξεις που δεν είναι δικές της. Θα έμπαιναν -ούτως ή άλλως- στη βάση ευρωπαικής δέσμευσής της κυβέρνησης αφού είναι αποτέλεσμα αναγκαστικής ενσωμάτωσής στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκών οδηγιών με υπερνομοθετική ισχύ. Λαθροχειρία είναι να ανακατεύεις το νερό με το λάδι.»

Όπως εξήγησε «Αυτό που κάνει ο κ. Χατζηδάκης είναι προβληματικό από δύο απόψεις: Η επέκταση ωραρίου στο εξής θα γίνεται με ατομική σύμβαση εργασίας και το επιπλέον δίωρο εργασίας στο 8ωρο, που γίνεται 10ωρο, ο εργαζόμενος δε θα το πληρώνεται, αλλά θα του δίνεται ρεπό. Κάτι που σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς δεν ίσχυε χωρίς ρητή πρόβλεψη συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι υπερωρίες πάντοτε πληρωνόντουσαν.»

Και παραδέχθηκε ότι «η εργασία έχει όντως απορρυθμιστεί, με ανεξέλεγκτους εργοδότες να παραβιάζουν τη νομοθεσία» για να επισημάνει πως «τώρα αυτή η αυθαιρεσία έρχεται να νομιμοποιηθεί.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα