Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης αποτελούν οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ατόμου, κάποιο ψυχικό ή σωματικό τραύμα και κάποιες αγχώδεις καταστάσεις.
Επίσης, φαίνεται ότι υπάρχει σχέση του τρόπου διατροφής με την κατάθλιψη. Οι καταθλιπτικοί έχουν έλλειψη πολλών ειδών βιταμινών (λόγω πολλών στρεσογόνων ορμονών που τις καταστρέφουν), και κυρίως έχουν διατροφή υψηλή σε σάκχαρα, σε καφεΐνη (κυρίως λόγω των πολλών καφέδων), σε γαλακτοκομικά που συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όσον αφορά τις βιταμίνες που μπορεί να λείπουν από τον οργανισμό των ατόμων που εμφανίζουν κατάθλιψη, φαίνεται ότι όταν αποκατασταθούν στα φυσιολογικά επίπεδα η κατάθλιψη δείχνει να μειώνεται σημαντικά.
Επίσης, φαίνεται να μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση αρκετά αμινοξέα, αρκετά μέταλλα καθώς και ορμόνες (βιταμίνη D3, κορτιζόλη, τεστοστερόνη).