back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκκληση για τον «χαμένο» Ηριδανό από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Διαβάστε επίσης

Έκκληση για την αναπάντεχη «εξαφάνιση» του Ηριδανού. Το μικρό ποτάμι που διέτρεχε από την αρχαιότητα την Αθήνα, ήταν εμφανές μόνο σε ένα τμήμα μέσα στον αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού.

Πρόσφατα όμως «χάθηκε, από προσώπου γης» λόγω κάποιων εργασιών και οι αρχαιολόγοι αναζητούν τα αίτια, όπως αναφέρει στον «Αθήνα 9.84» η κα Ελένη Μπάνου διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

«Δυστυχώς, πριν από λίγους μήνες κάποια έργα έγιναν, δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο της πόλεως και μπλόκαραν την ροή του Ηριδανού. Δυστυχώς δεν ρέει πλέον μέχρι τον Κεραμεικό, αυτό το αρχαίο ποτάμι της Αθήνας», αναφέρει η κα Μπάνου στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα»(2/6/21)

«Έχουμε φοβερό πρόβλημα για το οικοσύστημα. Έχουμε αποτανθεί σε όλους τους φορείς. Κάνω έκκληση, μέσα από την εκπομπή, εάν μπορεί να βοηθήσει κάποιος, διότι έχουμε ένα οικοσύστημα με πανίδα και χλωρίδα το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό. Προσπαθούμε με άρδευση και ύδρευση να ποτίσουμε τα ζωάκια βατραχάκια, χελώνες και τα φυτά μέσα στον χώρο του Κεραμεικού».

Άγνωστα αίτια

«Έχει γίνει κάποιο έργο που δεν μπορούμε να το διαγνώσουμε. Ψάχνουμε να βρούμε τι έχει γίνει από το Μοναστηράκι μέχρι τον Κεραμεικό. Η υπηρεσία η δική μου δεν μπορεί φυσικά, με τα μέσα που διαθέτει , καθώς πρέπει να γίνουν γεωλογικές τομές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί και είναι πολύ κρίμα».

Το ποτάμι της αρχαίας Αθήνας, παραπόταμος του Ιλισού με πηγές στον Λυκαβηττό, διέσχιζε την πόλη αλλά καλύφθηκε πλήρως κάτω από επιχωματώσεις και τα κτίρια που δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Μοναδικό ορατό σημείο είναι (ήταν) η ανοικτή κοίτη μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, καθώς και μικρό τμήμα εγκιβωτισμένο, από τα έργα του αυτοκράτορα Αδριανού, μέσα στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι.

Γ. Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα