back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Προλετέρκα» της Φλερ Γιέγκυ

Διαβάστε επίσης

Ένα επώδυνο ταξίδι ενηλικίωσης, συναισθηματικής ωρίμανσης και μύησης στη ζωή.

Το καράβι Προλετέρκα αναχωρεί από τη Βενετία για μια κρουαζιέρα δεκατεσσάρων ημερών στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται ο σοβαρός Γιοχάννες και η δεκαπεντάχρονη κόρη του. Είναι η πρώτη και, ίσως, η τελευταία τους ευκαιρία για να γνωρίσει ο ένας τον άλλο. Σκόρπιες μνήμες, σκέψεις, αισθήσεις και απρόσμενες αποκαλύψεις διατρέχουν αδιάκοπα την αφήγηση. Και, ταυτόχρονα, το ταξίδι θα σταθεί ένας άκρως συμβολικός τόπος εμπειριών για την κόρη του Γιοχάννες με το πλοίο να είναι «έρμαιο μιας θολής ονειροφαντασίας».

Η Ελβετή ιταλόφωνη συγγραφέας συναρπάζει για ακόμη μια φορά με τη γραφή της. Απόλυτη πύκνωση λόγου και ύφους, πρόζα κοφτή, τηλεγραφική, απόλυτα ακριβής και, συνάμα, ελλειπτική και υπαινικτική, ατμόσφαιρα απρόσμενα υπνωτιστική και λυρική. Το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε με πλήθος βραβείων το 2001, οπότε και εκδόθηκε, ενώ χαρακτηρίστηκε επιτυχημένα ως βιβλίο από φωτιά και πάγο. Οικείο και ανοίκειο. Ψυχρό, μα και μαγικά ζεστό και λυτρωτικό.

«Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν ένα κομμάτι της εκπαίδευσής μου. Είναι το πρώτο μας ταξίδι- που μοιάζει και για τελευταίο. Ο Γιοχάννες, πρόσωπο εκνευριστικά άγνωστο σ’ εμένα. Ο πατέρας μου. Όχι ιδιαίτερα οικείος. Ένας δεσμός, ωστόσο, που προϋπήρχε της ύπαρξής μας. Κάτι που αναγνωρίζω μέσα στην απόλυτη αποξένωση».

«Το Προλετέρκα είναι ο τόπος της εμπειρίας. Όταν τελειώσει το ταξίδι, εκείνη πρέπει να τα ξέρει όλα».

Το «Προλετέρκα» της Φλερ Γιέγκυ κυκλοφορεί σε νέα μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρου από τις εκδόσεις Άγρα. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και η συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως «Είμαι ο αδελφός της ΧΧ», ενώ ετοιμάζεται και το μυθιστόρημά της «Τα μακάρια χρόνια της τιμωρίας».

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα