back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ryanair: Οι αρχές της Λευκορωσίας απέτρεψαν με ψεύδη κάθε επικοινωνία του πιλότου – Τι αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση

Διαβάστε επίσης

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας αρνήθηκαν αίτημα του πιλότου της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα- Βίλνιους να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία, αφού τον ενημέρωσαν για την απειλή βόμβας, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να προσγειωθεί στο Μινσκ, αναφέρει η ιρλανδική εταιρεία σε επιστολή της που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

H Λευκορωσία έστειλε την Κυριακή ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει την πτήση αυτή της Ryanair και επικαλέστηκε απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος προκειμένου να το αναγκάσει να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς και τη σύντροφό του οι οποίοι επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας με ημερομηνία 26 Μαΐου ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτηρίζει προηγούμενη επικοινωνία με Λευκορώσους αξιωματούχους “ψευδή και ανακριβή” και επισημαίνει ότι το αεροπλάνο “άλλαξε πορεία παράνομα και λόγω ψευδών ισχυρισμών”.

“Ο πιλότος δεν είχε καμία επιλογή παρά να αλλάξει πορεία προς το Μινσκ όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη λευκορωσική πρωτεύουσα τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει αξιόπιστη απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο, ωστόσο αυτοί αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τη Ryanair ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν απαντούν στο τηλέφωνο”, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο πιλότος ζήτησε επανειλημμένα πληροφορίες για την υποτιθέμενη απειλή για βόμβα προτού τελικά συμφωνήσει να προσγειωθεί στο Μινσκ, σύμφωνα με την απομαγνητοφωνημένη επικοινωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από τις αρχές της Λευκορωσίας

«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους», αναφέρεται σ’ αυτή την καταγραφή στα αγγλικά που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη διεύθυνση αερομεταφορών του λευκορωσικού υπουργείου Μεταφορών.

«Μπορείτε να επαναλάβετε αυτό το μήνυμα;», απαντά ο πιλότος και οι συνομιλητές του του επιβεβαιώνουν την ίδια πληροφορία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο ελεγκτής διευκρινίζει πως η ειδοποίηση για την παρουσία βόμβας εστάλη «με email» και πως η πληροφορία αυτή έχει κοινοποιηθεί σε «πολλά αεροδρόμια»

Το λευκορωσικό υπουργείο Μεταφορών επανέλαβε χθες πως η ειδοποίηση εστάλη με ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και πως η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ.

Η καταγραφή της συνομιλίας με τον πύργο ελέγχου καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ.

Όταν ο πιλότος ρώτησε από πού προέρχεται η «σύσταση», ο πύργος απάντησε «είναι οι δικές μας συστάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα