back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Πρωτούλης: Το εργασιακό νομοσχέδιο μετατρέπει τον εργαζόμενο σε «ομιλούν εργαλείο»

Διαβάστε επίσης

Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο, με αφορμή και την συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει για το απόγευμα στο Σύνταγμα, εξέφρασε το Μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γιάννης Πρωτούλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη, τονίζοντας ότι «τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το εργασιακό, δεν πείθουν κανέναν» και πως «απαιτείται μαζική αποφασιστική δράση προκειμένου το εν λόγω νομοσχέδιο να μην κατατεθεί καν στη Βουλή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «κανένα σωματείο, κανένα συνδικαλιστικό όργανο, κανένας εργαζόμενος, δεν έχει βγει να πει ότι αυτό το νομοσχέδιο, αυτές οι ρυθμίσεις, πέρα από κάποια ”τυράκια” που δίνονται, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Αυτό που μέχρι σήμερα ονομαζόταν εργοδοτική αυθαιρεσία , εργασιακή ζούγκλα, μαύρη εργασία, έρχεται πλέον να γίνει νόμος και να απογειωθεί. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο 120 σελίδων, που το ένα άρθρο συμπληρώνει το άλλο».

Ανέφερε ότι «δίνει τη δυνατότητα εξάμηνης διευθέτησης, δηλαδή για δεκάωρη εργασία για πέντε μήνες και μετά αντί να αποζημιωθεί ο εργαζόμενος για υπερωριακή απασχόληση, αυτές οι επιπλέον ώρες θα ”ρεφάρονται” με ρεπό και άδειες ενώ στον υπόλοιπο χρόνο δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι υπερωρίες από 96 για τη βιομηχανία και τα εργοστάσια , σε 150 ώρες και από 120 ώρες στις υπηρεσίες , στις 150».

Ο κ. Πρωτούλης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο μετατρέπει τον εργαζόμενο σε ένα «ομιλούν εργαλείο», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι « αποτελεί κυνήγι της αγωνιστικής συνδικαλιστικής δράσης».

Εκτίμησε ότι όσοι δεν εργάζονται την Κυριακή θα αποτελούν εξαίρεση και κατέληξε: «Υπάρχει μία οδηγία, νοσηρό κατασκεύασμα , η οποία μετράει την ημέρα για τον εργαζόμενο, όχι σε 24 ώρες, που έχει η ημέρα, αλλά σε περίοδο αναφοράς. Δηλαδή, γίνεται σε μία περίοδο αναφοράς, το ”παζάρι” ανάμεσα στον χρόνο εργασίας και στον ελεύθερο κοινωνικό χρόνο, ο οποίος είναι 11 συναπτές ώρες. Αν το ερμηνεύσουμε αντιστρόφως, μπορεί ο εργοδότης να σε απασχολεί 13 ώρες και αυτό για ένα χρονικό διάστημα που αγγίζει ή και ξεπερνά τους 4 μήνες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα