back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κρυφή γοητεία του Επιγραφικού Μουσείου

Διαβάστε επίσης

 

Ο Μάιος, όπως όλα δείχνουν, είναι ο μήνας ανάστασης του Πολιτισμού. Πλησιάζει η στιγμή που θα μπορέσουμε να αφήσουμε τις οθόνες των υπολογιστών και να συναντηθούμε με τα μουσεία, τα θερινά σινεμά και τα ζωντανά θεάματα, έστω μόνον με καθήμενους. Και αν στο dna της ζωντανής Τέχνης είναι εγγεγραμμένη η εγγύτητα, οι πολιτιστικές μας συνήθειες θα έχουν, για λίγο ακόμα, τη σφραγίδα των αποστάσεων ασφαλείας και του υγειονομικού πρωτόκολλου. Με ζητούμενο να κερδίσει το καλλιτεχνικό θέαμα το στοίχημα με την κόπωση.

Αλλά μέσα απ τη περιπέτεια του κορονοιού και τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή επικοινωνία, η Αθήνα απέκτησε μια νέα συνείδηση για τις γειτονιές της, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Τα Εξάρχεια είναι μια από αυτές.
Ο Διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου Θανάσης Θέμος μοιράστηκε με τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη το πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων, απευθύνοντας μια ανοικτή πρόσκληση επικοινωνίας στους πολίτες.

«Έχουμε ξεκινήσει από τις 29 Μαρτίου μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων με τίτλο «Το Επιγραφικό Μουσείο και τα Εξάρχεια: Ιστορίες μιας γειτονιάς». Προσπαθούμε να διερευνήσουμε την ιστορία της γειτονιάς, με τις διάφορες εκφάνσεις της και μέχρι στιγμής, έχουν γίνει τρεις εκδηλώσεις.

Σήμερα έχουμε διαδικτυακή εκδήλωση για «Τα Εξάρχεια των λογοτεχνών 1880-1944: Γιώργος Σουρής, Κωστής Παλαμάς, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Μαρία Πολυδούρη Φιλολογικά σαλόνια και καφενεία.»

…Πάντοτε θέλαμε να έχουμε σχέση με τη γειτονιά, κάναμε ανάλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν. Θέλουμε να ξέρει η γειτονιά και ο κόσμος της, ποιοι είμαστε και τι αποτελούμε για αυτούς.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και τις δράσεις μας μπορεί να επισκεφθεί τη νέα μας ιστοσελίδα epigrafikomouseiodrasi.blogspot.com, που δημιουργήσαμε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.»

Παράλληλα με τις διαδικτυακές εκδηλώσεις στο Επιγραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Τοσίτσα δίπλα από το Πολυτεχνείο, διοργανώνεται και μία έκθεση για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η οποία θα προβληθεί και διαδικτυακά, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Θέμο, το Επιγραφικό Μουσείο, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά αξίζει τον κόπο μιας γνωριμίας μαζί του. Και εξηγείται «Σε μια εποχή κυριαρχίας της εικόνας, εμείς λέμε ελάτε εδώ να διαβάσουμε. Ωστόσο, εάν μπει κανείς στο κλίμα, γοητεύεται και θέλει να συνεχίσει…

Έχουμε σημαντικά εκθέματα, όπως το ψήφισμα του Θεμιστοκλή που εκδόθηκε λίγο πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τους Νόμους του Δράκοντα και τις περίφημες Στήλες της Α’ και Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Πολλά από όσα γνωρίζουμε και διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία προέρχονται από αυτά τα εκθέματα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα