back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στο Σότσι σήμερα ο Ν. Δένδιας για συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ – Έντονη αντίδραση της Αθήνας για το θρίλερ με την πτήση της Ryanair

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, έστω και αν οι σχέσεις Βρυξελλών – Μόσχας ιδιαίτερα στη «σκιά» και της χθεσινής αεροπειρατείας στη Λευκορωσία, αλλά και οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια μεταβαίνει σήμερα στο Σότσι της Ρωσίας, ο Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, την τέταρτη κατά σειρά με την πρώτη να πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 2019 στη Μόσχα, τη δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2020 στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια και την τρίτη τον Οκτώβριο του 2021 στην Αθήνα.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε μια σειρά διεθνών και περιφερειακών θεμάτων όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος ιδιαίτερα μετά την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία δύο θέματα η Μόσχα έχει σαφή θέση για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να στηρίζει ότι «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια» σημειώνοντας ότι όπου «προκύπτει το ζήτημα της οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ των όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και αποκλειστικά μέσω του πολιτικού διαλόγου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν και τις διμερείς σχέσεις, την ανάπτυξη σε τομείς όπως οικονομία και ενέργεια στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των δύο χωρών.

Στο πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ περιλαμβάνονται για αύριο Τρίτη και επισκέψεις σε Ανάπα και Γκελεντζίκ, στον Εύξεινο Πόντο, για συνάντηση με την ομογένεια και επιχειρηματίες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η σημερινή επίσκεψη Δένδια στη Ρωσία συμπίπτει με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα και τη Ρωσία, ο συντονισμός Μεγάρου Μαξίμου και ΥΠΕΞ κρίθηκε απαραίτητος ιδιαίτερα μετά το χθεσινό θρίλερ σχετικά με την πτήση από Αθήνα – Βίλνιους και τις στενές σχέσεις Πούτιν με τον καθεστώς του Λουκασένκο, που ευθύνεται για τη χθεσινή πράξη αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair με στόχο τη σύλληψη του αντιφρονούντα, Ρόμαν Προτασέβιτς.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας και το ενδεχόμενο κυρώσεων θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε δήλωση του στους Financial Times ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε «ξεκάθαρες, συγκεκριμένες και ισχυρές συνέπειες που δεν θα αφήνουν αμφιβολίες στη Λευκορωσία για την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση που έκανε λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας» την οποία και καταδίκασε.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα