back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εφαρμόζεται η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Διεθνής ικανοποίηση

Διαβάστε επίσης

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Εγκώμια Μπάιντεν για τον Αλ Σίσι

Την εκτίμησή του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι για το διαμεσολαβητικό του ρόλο και τις ακούραστες προσπάθειές του για την εξασφάλιση εκεχειρίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αιγυπτιακή προεδρία.

Επρόκειτο για «ισορροπημένες και συνετές κινήσεις» του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι προς όλες τις πλευρές, υποστήριξαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Καΐρου.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τη φιλοδοξία της χώρας του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις περιφερειακές προκλήσεις υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων των δύο φιλικών χωρών.

Από την πλευρά του, «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε για να καταστήσει επιτυχή την αιγυπτιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας την Παρασκευή, μόνο μία ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», ανέφερε η «Αλ Αχράμ».

Ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινά τα οράματα ΗΠΑ-Αιγύπτου στην προσπάθεια διαχείρισης της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης με διπλωματικά μέσα, γεγονός που καταδεικνύει το βάθος και τη δύναμη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Χαμάς: Με το δάχτυλο στην σκανδάλη

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε παραβιάσεις του στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη σήμερα.

«Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα αλλά ο (πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης», είπε ο Έζατ Ελ Ρασίκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στη Ντόχα.

Το ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί ακόμη να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο κ. Ρασίκ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

Αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Ικανοποίηση από Ευρωπαϊκή Ένωση

Tην ικανoποίησή της για την εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εξέφρασε η ηγεσία της ΕΕ.

«Χαιρετίζω την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 2 π.μ. μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε:

«Προτρέπω και τις δύο πλευρές να την παγιώσουν και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση μακροπρόθεσμα».

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια σε όλους».

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που τερματίζει την 11ήμερη σύγκρουση», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η ευκαιρία για ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες πρέπει να αξιοποιηθεί».

Ζ.Μπορέλ: “Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την εκεχειρία «που τερματίζει τη βία εντός και γύρω από τη Γάζα», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επαινούμε την Αίγυπτο, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες πλευρές που διαδραμάτισαν εποικοδομητικό ρόλο», σημειώνει εκφράζοντας παράλληλα την λύπη της ΕΕ «για τις απώλειες ζωών των τελευταίων 11 ημερών».

«Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει σταθερή ειρήνη και θα τελειώσει μια και καλή όλες τις παλαιστινιο-ισραηλινές συγκρούσεις. Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο ίδιος αναφέρει, τέλος, ότι «η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό».

Ετοιμάζει βαλίτσες ο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες», επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter, μερικές ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από ένδεκα ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε νήμα αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο αμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.

Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε διατεθειμένος να πάει στην περιοχή «αν αυτό βοηθήσει να πάμε πέρα από τη βία» και εάν «παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή», στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γροιλανδία, με την οποία ολοκλήρωσε περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα