back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το εντυπωσιακό φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Ιερά Οδό

Διαβάστε επίσης

Σε μια έκταση σχεδόν 3 στρεμμάτων, στον αριθμό 75 της Ιεράς Οδού βρίσκεται το εμπορικό φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και όχι μόνο, μπορούν να το επισκεφθούν και να αγοράσουν πολύχρωμα φυτά και δέντρα, σε πολύ καλές τιμές.

Το Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών, έκτασης 1,7 στρεμμάτων, είναι ένα γυάλινο θερμοκήπιο τεσσάρων αιθουσών, μιας αίθουσας μητρικής φυτείας με τα κυριότερα είδη καλλωπιστικών φυτών που παράγει το θερμοκήπιο, το πολλαπλασιαστήριο με θερμαινόμενους πάγκους ριζοβολίας και σύστημα υδρονέφωσης και δύο αίθουσες που φιλοξενούν καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε γλάστρες που είναι προς πώληση, λέει στον Αθήνα 9.84, η Χριστίνα Μιγκίρου, Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιοπ.Αγροκτημάτων & Γ. Εγκαταστάσεων ΓΠΑ.

Και συνεχίζει, υπάρχουν πάνω από 50 είδη φυτών φίκων κατά κύριο λόγο, αλλά έχουμε και παχύφυτα και κάκτους, όπως, σεφλέρα, μπέντζαμιν, φίκος άμστελ, φίκος ροδίτικος, αιματόφυλλο, σπαθίφυλλο, χλωρόφυτο, γαρδένια, δράκαινα, κάκτος εφόρβια και πολλά άλλα. Ενώ παράλληλα, υπάρχει υπαίθριος και περιφραγμένος χώρος συνολικής έκτασης περίπου ενός στρέμματος, εκεί υπάρχει μεγάλη ποικιλία, από αρωματικά φυτά, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, μέντα, δυόσμος, λεβάντα, δενδρολίβανο, ανθόφυτα εποχιακά και ετήσια, ή και πολυετή, όπως πανσές, πετούνια, βίνκα, γεράνια, κυκλάμινα, κατηφές, σκυλάκι, μαργαρίτες κ.α. αλλά και πολύ μεγάλη ποικιλία σε καλλωπιστικούς θάμνους, βιβούρνο, λιγούστρο, αγγελική, βερονίκη, λαντάνα, πιξάρι, φωτίνιες και ορισμένα δέντρα, όπως ξυνόδεντρα, πορτοκαλιές λεμονιές, ελιές και συκιές.

οι τιμές ξεκινούν, από 0,5 ευρώ το μικρό σακουλάκι, οι θάμνοι 6-8 ευρώ, ενώ τα πιο ακριβά του εξωτερικού χώρου, φτάνουν τα 10-12 ευρώ. Ως αναφορά στους φίκους και τα φυτά εσωτερικού χώρου, οι τιμές είναι 5-15 και 20 ευρώ, εξαρτάται από το μέγεθος της γλάστρας.

Τα τελευταία έχουμε παράξει και δικά μας φυτοχώματα τα οποία είναι βασισμένα στην εμπειρία που είχαμε στο τμήμα κηποτεχνίας και σε εργαστηριακές αναλύσεις, είναι εξαιρετικής ποιότητας επισημαίνει.

Οι προτιμήσεις του κόσμου, αυτή την εποχή είναι για φυτά εξωτερικού χώρου για αυλές και μπαλκόνια, ενώ για μέσα είναι οι κάκτοι και τα παχύφυτα.

Εμείς προσπαθούμε να έχουμε παραδοσιακά φυτά, εξηγεί η κ. Μιγκίρου, που έχουν εγκλιματιστεί στο μεσογειακό κλίμα, αποφεύγοντας έτσι πιθανές ασθένειες ή προσβολές που πολλές φορές φέρουν τα ξενόφερτα φυτά και βέβαια το θετικό είναι ότι όποιος έρχεται εδώ μπορούμε να του δώσουμε συμβουλές, που αφορούν είτε στην επιλογή του κατάλληλου φυτού είτε στη φροντίδα που απαιτεί.

Αυτή την περίοδο ο κόσμος που έρχεται εδώ, γνωρίζει πάρα πολλά πράγματα πρόσθεσε, δηλ. έχει σπαταλήσει αρκετό χρόνο για να διαβάσει, και έρχεται πολύ ενημερωμένος, οπότε θεωρώ ότι όλο αυτό λειτούργησε πολύ ψυχοθεραπευτικά, αλλά έτσι και αλλιώς η απασχόληση με τα φυτά είναι σε προγράμματα σχολικά και σε Ιδρύματα με παιδιά με ιδιαιτερότητες στο πλαίσιο των ψυχοθεραπευτικών τους προγραμμάτων, δηλαδή είναι μια ενασχόληση που βοηθάει πολύ σε αυτό το κομμάτι.

Έχουμε παιδιά από τον σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες <Η Ελπίδα>, δέκα χρόνια τώρα τόνισε. Γνωρίζουνε πολλά πράγματα πλέον, έχουνε συγκεκριμένους ρόλους και μας βοηθάνε, κι εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα για δημιουργική και ψυχοκινητική απασχόληση.
Κάνουμε δωρεές φυτών σε σχολεία και ιδρύματα, μετά από σχετική αίτησή τους. Μάλιστα παλαιότερα που είχαμε μεγαλύτερο δυναμικό σε προσωπικό σε κάποια ιδρύματα έχουμε προσφέρει δωρεάν, μεταφυτεύσεις και διαμόρφωση του χώρου τους. Οι δωρεές συνεχίζονται, με προτεραιότητα αυτές τις κοινωνικές ομάδες και τα σχολεία που έχουν περιβαλλοντολογικά προγράμματα.

Λειτουργεί επίσης ως χώρος εκπαίδευσης τόσο των φοιτητών για την πρακτική τους άσκηση, αλλά και αποφοίτων του πανεπιστημίου, με σύμβαση μόνιμης ή εποχιακής εργασίας.

Συνεχίζουμε και παράγουμε κρασιά με βιολογική καλλιέργεια από τον αμπελώνα μας στα Σπάτα, είναι τρία είδη λευκών κρασιών, Μαλαγουζιά με Αθίρι, Ασύρτικο και Σαββατιανό, με το brand name <Γνώση>, τα οποία εκτός από εδώ, πωλούνται και σε κάποια Super Market, καταλήγει η κα Μιγκίρου.

Το φυτώριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, βρίσκεται εντός του χώρου του Πανεπιστημίου στην Ιερά Οδό 75, τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3474765 και λειτουργεί καθημερινά 8:00 – 16:00 και Σάββατα 8:00 – 14:00.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα