back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αχ. Χαλδαιάκης: Μια πινακοθήκη στην Φιλοσοφική Σχολή – Τοιχογραφία της “Οδύσσειας”

Διαβάστε επίσης

Για την πρωτοβουλία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών να απευθυνθεί σε εικαστικούς δημιουργούς ώστε να κοσμήσουν με έργα τους, ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της πόλης, μίλησε ο Κοσμήτορας της Σχολής, Αχιλλέας Χαλδαϊάκης στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Η αρχή για αυτή την υπαίθρια Πινακοθήκη, έγινε με τον ζωγράφο και αγιογράφο Γιώργο Κόρδη και με μια μοναδική, παγκοσμίως, τοιχογραφία που καλύπτει επιφάνεια περίπου 180 τετραγωνικών μέτρων (1,90 x 90 μέτρα) στον 3ο όροφο τη Σχολής και αφηγείται το Oμηρικό έπος της Οδύσσειας.

«Πρόκειται για μια εμβληματική τοιχογραφία με αίγλη και ζωντάνια που βρίσκεται στη Σχολή μας αναδεικνύοντας εκτός από τον καλλιτεχνικό της ρόλο και την παιδαγωγική της διάσταση. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για την Οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου…

Ξεκινήσαμε με την «Οδύσσεια» του γνωστού για το αγιογραφικό του έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Γιώργου Κόρδη με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις κι εκείνος εντόπισε ένα εκτεταμένο τμήμα, μια ζωφόρο συνολικά 180 τ.μ. κι ανακάλεσε στη μνήμη του μια παλιά του πρόθεση να αποτυπώσει εικαστικά την Οδύσσεια.» είπε ο κ Χαλδαιάκης.

Οδηγός σε αυτό το κάλεσμα στάθηκε ο ίδιος ο χώρος του κτιρίου της Φιλοσοφικής, όπως ανέφερε ο Κοσμήτορας της Σχολής. «Είναι το δεύτερο σε εμβαδόν στην πόλη. Κρύβει ιδιαίτερους χώρους με υπέροχη θέα σε ολόκληρη την Αττική έως και τον Πειραιά που ενδείκνυνται για εικαστικές παρεμβάσεις. Γι’ αυτό, απευθυνθήκαμε σε εικαστικούς καλλιτέχνες προκειμένου να αποτυπώσουν τις δημιουργίες τους στους τοίχους της Σχολής και να συμβάλλουν στη συνολική κτιριακή του αισθητική.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα