back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γάζα: Μπαράζ βομβαρδισμών από 160 ισραηλινά αεροσκάφη – 1.750 ρουκέτες κατά του Ισραήλ – Πάνω από 125 οι νεκροί

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.

«Σε αντίδραση (σ.σ. στις επιθέσεις)», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τις μουσουλμανικές χώρες να σταματήσουν τις συγκρούσεις, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα «κράτος τρομοκράτη».

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, 160 αεροσκάφη καθώς και μονάδες του πυροβολικού και των τεθωρακισμένων συμμετέχουν στη μεγαλύτερη επιχείρηση μέχρι σήμερα εναντίον ενός συγκεκριμένου στόχου από την αρχή της ένοπλης διαμάχης την περασμένη Δευτέρα, χωρίς πάντως να εισέρχονται στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας.

Σε βίντεο που ανήρτησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με εικόνες από τα χτυπήματα κατά των τούνελ της Χαμάς ισχυρίζονται ότι έπληξαν πολλά χιλιόμετρα του υπόγειου αυτού δικτύου.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 620 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές.

Ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αρκετές πόλεις του Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες αστικές ταραχές  στην ισραηλινή ιστορία.

Πρόκειται  για τις πόλεις με μεικτό πληθυσμό που εδώ και μια εβδομάδα ζουν κάτω από τον τρόμο των πυρπολήσεων των επιθέσεων σε σπίτια των μαχών σώμα με σώμα μέσα στους δρόμους . Ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου είναι προφανής ανάμεσα στην εβραϊκή και την αραβική εθνική κοινότητα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός ΜπέντζαμινΝετανιάχου δήλωσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Εβραίων από Άραβες και τίποτα δεν δικαιολογεί το λιντσάρισμα Αράβων από Εβραίους».

Οι δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής συνόρων που έχουν αναπτυχθεί  σε αραβικές ή μεικτές πόλεις του Ισραήλ δεν έχουνκαταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση με αποτέλεσμα χθες να αναπτυχθούν και τακτικές δυνάμεις του στρατού γεγονός που απειλεί να υποδαυλίσει την σύρραξη.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα