back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

H εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή εν αναμονή μάλιστα χερσαίας επιχείρησης εκ μέρους του Ισραήλ συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο.

Για Μέση Ανατολή: Το τέλος του Ραμαζανιού αποτελεί συνήθως μια ημέρα γιορτής για τους απανταχού μουσουλμάνους. Χθες, ωστόσο, για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας και τους Αραβες του Ισραήλ ήταν μια ακόμη ημέρα πολέμου και καταιγιστικών βομβαρδισμών. Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το έδαφος του Ισραήλ, με το σύνολο να ξεπερνά τις 1.500 από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του τελευταίου εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων εναντίον στόχων της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Παράλληλα, σε αρκετές πόλεις, ομάδες Αράβων και Εβραίων, ανάμεσά τους και φανατικών εποίκων, σκορπούσαν τον τρόμο στους «αλλόφυλους», δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου και γενικευμένης σύρραξης ανάμεσα στις δύο πλευρές – ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι μια τρίτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα βρίσκεται προ των πυλών. Αυτή φαίνεται πως είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη Λοντ και δήλωσε πως οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ τον ανησυχούν περισσότερο από ό,τι η Χαμάς – κάτι που είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν. Ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές είναι ήδη βαρύς, ειδικά για τους αμάχους. Οι Παλαιστίνιοι έκαναν λόγο για τουλάχιστον 88 νεκρούς, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά και 13 μαχητές της Χαμάς (μαζί και τουλάχιστον ένας κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής της), ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες. Στην απέναντι πλευρά, έως χθες αργά το βράδυ υπήρχαν επισήμως 7 νεκροί, ανάμεσά τους ένα 13χρονο παιδί και ένας στρατιώτης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και η κυβέρνηση του Ισραήλ είχαν ανάψει το πράσινο φως στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον αντιστράτηγο Αβίβ Κοχάβι, να ετοιμάσει και να παρουσιάσει σχέδιο για τη χερσαία επέμβαση εντός της Λωρίδας και της πόλης της Γάζας. Οι πληροφορίες έδειξαν να επιβεβαιώνονται από τη συγκέντρωση ισχυρών μονάδων και τεθωρακισμένων στα σύνορα, την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων και την αναβολή της μεγαλύτερης εδώ και 30 χρόνια στρατιωτικής άσκησης που είχε προγραμματίσει το Ισραήλ γι’ αυτό το διάστημα.

Σε άρθρο στην Washington Post του Στιβ Χέντριξ ο Νετανιάχου, κατατάσσεται στους κερδισμένους της εν εξελίξει αναμέτρησης – η οποία υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να καταλήξει σε μία ακόμη αιματηρή χερσαία εισβολή της Τσαχάλ στη Γάζα. «Για τον Νετανιάχου, η κλιμάκωση των συγκρούσεων φάνηκε να του προσφέρει μια ανακούφιση της τελευταίας στιγμής, καθώς φαινόταν να πλησιάζει το τέλος της χρονικής περιόδου – ρεκόρ στην κορυφή της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Κι αυτό διότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια ομάδα αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων φαινόταν να απέχει λίγες ημέρες – αν όχι ώρες – από τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης της χώρας χωρίς τον Νετανιάχου εδώ και 12 χρόνια», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως το 2014, έτσι και σήμερα, η Χαμάς – η παλαιστινιακή οργάνωση που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ουσιαστικά είναι ταυτισμένη με τον κρατικό μηχανισμό – ανήκει στους κερδισμένους. Παρότι είδε αρκετούς μαχητές και διοικητές της να πέφτουν νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα, η οργάνωση του Ισμαήλ Χανίγε μπορεί να περηφανεύεται ότι δεν έσκυψε το κεφάλι και ηγήθηκε της αντίστασης κατά του μισητού εχθρού – όπως είχε κάνει και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο του Λιβάνου, το 2006. «Η σύγκρουση επιτρέπει στη Χαμάς να εμφανιστεί ως ο ήρωας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, εις βάρος του βασικού της ανταγωνιστή, της Φατάχ του κόμματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Οχθη», σημειώνει το ίδιο άρθρο.

Στο θέμα των εποικισμών επικεντρώνεται η Monde συνολικά 10 οικογένειες Παλαιστινίων έχουν εκδιωχθεί τα τελευταία 13 χρόνια από το Σέιχ Τζαράχ, στα σπίτια τους εγκαταστάθηκαν ευθύς αμέσως υπερεθνικιστές Εβραίοι. Δεν είναι απαραίτητα απόγονοι των παλαιών ιδιοκτητών – μία ακροδεξιά οργάνωση εποίκων έχει αγοράσει εδώ και δεκαετίες τους παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας από τους κατόχους τους. Συνολικά 70 οικογένειες Παλαιστινίων ακόμα κινδυνεύουν: έξι από αυτές, ανάμεσά τους και η οικογένεια Σκάφι, περίμεναν να πληροφορηθούν τη μοίρα τους την περασμένη Δευτέρα από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, αλλά η απόφαση τελικά αναβλήθηκε, είχε προλάβει ήδη να πάρει φωτιά το μπαρούτι. Σύμφωνα με την ισραηλινή ακτιβιστική οργάνωση Peace Now, περισσότεροι από 3.000 Παλαιστίνιοι απειλούνται με έξωση από συνολικά 200 κατοικίες σε στρατηγικές περιοχές κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, και ακόμα 20.000 παλαιστινιακές κατοικίες ανά την πόλη απειλούνται με κατεδάφιση. Αυτή την κατάσταση έσπευσε να εκμεταλλευτεί η Χαμάς – ο «διάβολος» τη βοήθεια του οποίου απευχόταν, μιλώντας στον ανταποκριτή της Monde, ο Σκάφι. Οι διάβολοι των δύο πλευρών, αυτοί κάνουν για μία ακόμα φορά πάρτι υπό το μέχρι χθες αδιάφορο και νυν «σοκαρισμένο» μας βλέμμα. Δεν είναι η πρώτη, δεν θα είναι ούτε η τελευταία.

Για εμβόλια: Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με όλο και ταχύτερους ρυθμούς στην ΕΕ (29,59% των πολιτών της έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι 46,64% στις ΗΠΑ, 52,62% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 62,72% στο Ισραήλ), δύο νέες έρευνες ήρθαν χθες να εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων στην οποία στηρίζονται επιστήμονες και Αρχές προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχεια αναφέρουν οι FT. Η πρώτη, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε πως η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca, ή το αντίστροφο – αυξάνει τη συχνότητα ήπιων έως μέτρων ανεπιθύμητων ενεργειών, με τις παρενέργειες όμως – συνήθως ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι – να είναι βραχύβιες και επ’ ουδενί να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους εμβολιασμένους. Η δεύτερη, από τη Mayo Clinic του Ρότσεστερ, στις ΗΠΑ, έδειξε πως μία καθυστέρηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, αμφότερα εμβόλια mRNA, σε πολίτες κάτω των 65 χρόνων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θανάτων από Covid-19 στον συνολικό πληθυσμό – μόνο όμως εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στην Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι ο οποίος χθες διόρισε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας και παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει την αμοιβή που τυπικά του αναλογεί ως πρωθυπουργού και ανέρχεται σε περίπου 110.000 ευρώ ετησίως αναφέρει η Repubblica. Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του, αργά την Τετάρτη, που έδειξε ότι το 2019 δήλωσε εισοδήματα ύψους 583.470 ευρώ, ποσό που προέρχεται κυρίως από τις δύο συντάξεις που λαμβάνει ήδη ως πρώην υπουργός Οικονομικών και διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας – ενώ παράλληλα, είναι ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης 10 ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι και άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν είχαν αποποιηθεί των αμοιβών τους – όπως ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Μάριο Μόντι.

Για μεταναστευτικό: Νέα τραγωδία σημειώθηκε στα ανοιχτά της Τυνησίας, καθώς τουλάχιστον 17 πρόσφυγες πνίγηκαν όταν το πλοίο με το οποίο προσπαθούσαν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές (με 19 συνολικά επιβαίνοντες) βυθίστηκε αναφέρει η Stampa. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα είχαν χάσει τη ζωή τους 40 πρόσφυγες ανοιχτά του Σφαξ, ενώ συνολικά φέτος ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί στη Μεσόγειο φτάνουν τις 633. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι την έχουν διασχίσει πολύ λιγότεροι – 23.500 με την πλειονότητα να καταλήγει στην Ιταλία και την Ισπανία, εκκινώντας από την Τυνησία και την Αλγερία.

Για Ουκρανία: Η Μόσχα διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε ανακοίνωση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσάρτηση των αυτόνομων περιοχών του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αναφέρει το BBC. «Η Ρωσία δεν σχεδίαζε και δεν σχεδιάζει να απορροφήσει κανέναν, ποτέ δεν ασχολούνταν με αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ – χωρίς πάντως να αναφερθεί στην Κριμαία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ρωσόφωνου πληθυσμού στις περιοχές αυτές της Ουκρανίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα