back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε «θαλασσοδάνεια» κινδυνεύουν να μετατραπούν 8 δισ. ευρώ τραπεζικά δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Διαβάστε επίσης

Σε “θαλασσοδάνεια“ κινδυνεύουν να μετατραπούν τραπεζικά δάνεια ύψους 8 δισ ευρώ που χορηγήθηκαν, την περίοδο της πανδημίας, από τις τράπεζες, κυρίως σε πληττόμενες επιχειρήσεις, με εγγύηση του δημοσίου.

Πρόκειται για δάνεια ύψους 8 δισ.ευρώ που δόθηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ (Ταμείο επιχειρήσεων) και τα οποία θα αποτελέσουν, εάν δεν αποπληρωθούν στην ώρα τους από τις επιχειρήσεις, ωρολογιακή βόμβα για τον κρατικό Προυπολογισμό ο οποίος, ως εγγυητής, θα κληθεί να τα εξοφλήσει.

Ετσι ενώ από τη μια τα εγγυημένα,από το δημόσιο, τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν,λόγω της πανδημίας, σε υπερθετικό βαθμό, από την άλλη είναι ορατός ο κίνδυνος καταπτώσεων με αποτέλεσμα να επωμιστεί την εξόφλησή τους ο κρατικός Προυπολογισμός.

Τις ίδιες ανησυχίες για αυτά τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις , εν μέσω πανδημίας ,εξέφρασε και η Κομισιόν στην πρόσφατη εαρινή της έκθεση, επισημαίνοντας ότι μπορεί, μαζί τις διεκδικήσεις αναδρομικών από τους συνταξιούχους ,να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εν μέσω πανδημίας δόθηκαν 33.135 εγγυημένα δάνεια. Από αυτά το 93,4%, δηλαδή 30.944 δάνεια χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους. Το 70,67% των εγγυημένων δανείων δηλαδή τα 20.417 δόθηκαν σε επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους

Βάσει της νομοθεσίας σε περίπτωση κατάπτωσης δανείου το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ως εγγυητής την εξόφληση του, δηλαδή καταβολή του ποσού της εγγύησης στην δικαιούμενη τράπεζα, μετά από αίτημα που απευθύνει η τελευταία στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οσο για την πιστούχο (δανειολήπτρια) επιχείρηση, που έριξε “κανόνι”, αφού βεβαιωθούν οι οφειλές των ποσών της εγγύησης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ, ακολουθεί αναγκαστική είσπραξη των οφειλών και ρευστοποίηση της αξίας των εμπραγμάτων ασφαλειών που έχουν συσταθεί υπέρ των πιστωτών, στην θέση των οποίων έχει υποκατασταθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως το ζήτημα με τα εγγυημένα θαλασσοδάνεια δεν είναι καινούργιο,καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι εντός 3 ετών θα αποπληρώσει στις τράπεζες τουλάχιστον τα ληξιπρόθεσμα “κόκκινα” τραπεζικά δάνεια που είχαν ληφθεί στο παρελθόν με εγγύηση του.

Για τα τωρινά εγγυημένα,από το κράτος, δάνεια ,αρκετά από τα οποία πιθανότατα θα “κοκκινίσουν” θα στηθεί ένα νέο πεδίο διαμάχης της κυβέρνησης με τους δανειστές οι οποίοι θα απαιτήσουν, εδώ και τώρα,εξόφληση από το δημόσιο στις τράπεζες και των δανείων που δόθηκαν, εν μέσω πανδημίας,σε επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα