back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Βγάζουν τη μάσκα τα 117 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών – Τι προβλέπουν οι οδηγίες των CDC

Διαβάστε επίσης

Την ευφορία των πολιτών και τους πανηγυρισμούς των δημοσιών αρχών προκαλεί στις ΗΠΑ η χθεσινή ανακοίνωση των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σύμφωνα με την οποία,  όσοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως για την COVID-19,  μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις σε ένα μεγάλο μέρος δραστηριοτήτων τους. 

Μετά από ένα χρόνο βαρύτατης δοκιμασίας με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα καθώς στην χώρα έχουν εμβολιασθεί ήδη 117 εκατομμύρια άνθρωποι, το 35,8 % του συνολικού πληθυσμού, γεγονός που επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή σε νέα κανονικότητα. Η εξέλιξη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μία χώρα που θρήνησε έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων του νέου κορονοϊού στον πλανήτη. Πάνω από 584.000 νεκροί από την  COVID-19 επί συνόλου 32,8 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

” Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε να μπορούν να κάνουν τα πράγματα που απολαμβάνουν με τους ανθρώπους που αγαπούν ” , δήλωσε η διευθύντρια του CDC, η Δρ Ροσελ Βαλένσκι ( φωτό ) παρουσιάζοντας τις νέες οδηγίες της CDC .

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές , τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν:

Να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους χωρίς μάσκα 

Να επισκεφθούν με άλλους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες ή να διατηρούν φυσικές αποστάσεις. 

Να επισκεφθούν με μη εμβολιασμένα άτομα, από ένα μόνο νοικοκυριό που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19,  εσωτερικούς χώρους,  χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν σωματική απόσταση.

Να αποφεύγουν εάν είναι ασυμπτωματικοί την καραντίνα και  τα tests μετά από έκθεση σε γνωστό κρούσμα.  

Να επισκεφθούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από ένα μόνο νοικοκυριό που δεν αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο COVID-19.

«Για παράδειγμα, οι πλήρως εμβολιασμένοι παππούδες μπορούν να επισκεφθούν εσωτερικούς χώρους  μαζί με την μη εμβολιασμένη υγιή κόρη τους και τα υγιή παιδιά της χωρίς να φορούν μάσκες ή σωματικές αποστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι κανένα από τα μη εμβολιασμένα μέλη της οικογένειας δεν περιλαμβάνεται σε ομάδα υψηλού κινδύνουγια την COVID-19»

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Αν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, δεν έχετε πια ανάγκη να φοράτε μάσκα. Βγάλτε τις μάσκες σας! Κερδίσατε το δικαίωμα να κάνετε κάτι για το οποίο οι Αμερικανοί είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο: να χαιρετάτε τους άλλους με ένα χαμόγελο» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Πιστεύω πως αυτό είναι σημαντικό βήμα, μια μεγάλη ημέρα», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν χωρίς αργοπορία.
«Σας εκλιπαρώ: προστατεύστε τους εαυτούς σας ως τη γραμμή του τερματισμού. Ξέρετε όλοι πόσο επίφοβος είναι αυτός ο ιός», επέμεινε. «Θα βγούμε» από την υγειονομική κρίση και «θα ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας», συνέχισε. «Θα γνωρίσουμε ξανά τη χαρά, θα χαμογελάσουμε ξανά».

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα