back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ΠΟΕ τιμά την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Διαβάστε επίσης

Η φετινή επέτειος των 102 χρόνων, από την έναρξη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Τουρκικό κράτος, αναπόφευκτα στο μυαλό όλων των Ελλήνων, συνδέεται με την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Μετά από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον  κ. Μπάιντεν ανοίγουν όλοι οι δρόμοι και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργιος Βαρυθυμιάδης, τονίζοντας ότι «για όπου συντελέστηκε ή συντελείται ακόμα και σήμερα γενοκτονία θα πρέπει να καταδικάζεται. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τον δυτικό κόσμο και για κάποιους, που είχαν αμφιβολίες, για τη μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, εκτός κι αν οι ίδιοι έχουν προξενήσει γενοκτονίες».

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

«Παρά τις σημερινές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης έχουμε βρει τρόπους, σεβόμενοι τα μέτρα και την υγεία των πολιτών, να τιμήσουμε και φέτος την ημέρα Μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» αναφέρει ο κ. Βαρυθυμιάδης. «Από σήμερα έχουν στηθεί τα περίπτερα της Ποντιακής Νεολαίας στη πλατεία Συντάγματος και έως τις 20 Μαΐου, θα ενημερώνουν τον κόσμο με φυλλάδια και προβολές video. Παράλληλα θα γίνονται και ενημερωτικές εκπομπές στο διαδίκτυο από τη νεολαία μας ενώ από, σήμερα, 14 Μαΐου και έως την 19η Μαΐου θα διενεργούνται πανελλαδικά αιμοδοσίες με σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χύθηκε». 

Φωταγώγηση της Βουλής

Στα χρώματα του πένθους και του αίματος, το μαύρο και το κόκκινο θα φωταγωγηθεί την 19η Μαΐου 2021, η Βουλή των Ελλήνων, ημέρα Μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ θα απεικονίζεται πάνω στο κτήριο το γράμμα G, αρχικό γράμμα της λατινικής λέξης Genocide. Την ίδια μέρα η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα απευθύνει μήνυμα για τη θλιβερή  επέτειο.

«Μετά από εισήγηση δική μας ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, δέχτηκε τη φωταγώγηση για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων καθώς για το 2021, λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έχει αποφασιστεί  από την κυβέρνηση το κτίριο της Βουλής να φωταγωγηθεί μόνον αναφορικά με την επέτειο της Επανάστασης» αναφέρει ο κ. Βαρυθυμιάδης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Γενοκτονία Ποντίων

Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 8:00 το βράδυ, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη πλατεία Αλεξάνδρας.  «Ο Πειραιάς έχει έναν διπλό συμβολισμό για τον ποντιακό ελληνισμό, το μνημείο με το αετόπουλο, που φεύγει από την μια πατρίδα στην άλλη και το γεγονός ότι ο Πειραιάς, ήταν το λιμάνι του έφτασαν οι προγόνοι μας  μετά τον ξεριζωμό, και κατόπιν μεταφέρθηκαν στις διάφορες περιοχές της χώρας» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Στις 19 Μαΐου, ημέρα της 102ης επετείου έναρξης της Γενοκτονίας, η ΠΟΕ θα πραγματοποιήσει λιτές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα, στις 7:00 το απόγευμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη πλατεία Συντάγματος και στην πλατεία Αγίας Σοφίας αντίστοιχα. Στην Αθήνα θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες.

Στις 23 Μαΐου η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα παραβρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη Αθηνών και κατόπιν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Διαδικτυακή εκδήλωση

Στις 19 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή του Άγγελου Συρίγου, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν. καθ. Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, του ελληνικής καταγωγής γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδα Ραπτάκη, του πρόεδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη και του Νίκου Μιχαηλίδη καθηγητή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου στο Μιζούρι-Σεν Λούις.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα