back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει την πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία και να εμπλακεί σε μια πιο ενεργητική πολιτική διαλόγου με την Άγκυρα και όχι να κρατά τον πήχη του διαλόγου  χαμηλά», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη.

 «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ και ειδικά από την ΕΕ να της καταστήσουν με σαφή τρόπο πως εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τη συμπεριφορά υποτροπής σε σχέση με παραβιάσεις  δικαιωμάτων , θα υποστεί κυρώσεις, θέτοντας παράλληλα ως στόχο το συνυποσχετικό για τη Χάγη, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με αντάλλαγμα την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να ξέρει ότι έχει να χάσει πολλά αν ξανακυλήσει στη γνωστή τακτική του ‘’τσαμπουκά’’ καθώς και να γνωρίζει ότι έχει να κερδίσει εάν δεχτεί κάτι συγκεκριμένο».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «θα πρέπει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την συγκυρία λόγω της οικονομικής κατάστασης της ‘Αγκυρας αλλά και της προσπάθειας που κάνει αναμένοντας και τη στάση της νέας Αμερικανικής προεδρίας να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να δείξει ότι είναι χρήσιμη στη Δύση».

Τόνισε δε ότι  «οι στόχοι αυτοί πρέπει να τεθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Με αφορμή την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, σχολίασε: « Ξοδεύουμε τα πλεονεκτήματα που αποκτήσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι απαράδεκτο τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει η ΝΔ να καθυστερούν επί τόσους μήνες την ψήφιση των μνημονίων που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία. Επίσης, δεν προωθεί και άλλες διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών που είναι υπέρ των συμφερόντων μας όπως για παράδειγμα να φύγουν οι αλυτρωτικές φράσεις από τα σχολικά βιβλία. Ενώ είμαι βέβαιος ότι και ο κ Μητσοτάκης και ο κ. Δένδιας γνωρίζουν ότι αυτά πρέπει να γίνουν, φοβούνται τις εσωκομματικές αντιδράσεις από την διγλωσσία σε σχέση με όσα έλεγαν προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δω αν θα λείπουν και ποιοι από την σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, εκτός από τον κ. Σαμαρά ο οποίος το έχει δηλώσει και παραμένει συνεπής με τις θέσεις του».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας και αν εκτιμά ότι αν μπορεί να αποφευχθεί το σενάριο μιας επικείμενης πολεμικής σύρραξης, είπε:

«Ελπίζω να υπάρχει πάλι μια ευκαιρία για την ειρήνη αν και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Πρέπει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο αλλά πρέπει να σταματήσουν και οι ρουκέτες από τη Γάζα. Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της βίας, να μη σκοτώνονται άμαχοι και παιδιά και από τις δύο πλευρές. Ειδικά οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν ένα δυσανάλογο φόρο αίματος».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα