back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Διαβάστε επίσης

Με τις θετικές ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη συν επιμέλεια τέκνων από διαζευγμένους γονείς.

Θετική ψήφο έδωσε η ΝΔ, ενώ αρνητική ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Με διαφορετικές προσεγγίσεις υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι 21 επιστημονικών φορέων και οργανώσεων,που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί των προωθούμενων ρυθμίσεων. Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου, διατύπωσαν την άποψη ότι «η συνεπιμέλεια είναι προς το συμφέρον και των δυο γονέων αλλά πρωτίστως των παιδιών, καθώς οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και επιθετικότητας και καλύτερη γνωστική πρόοδο».

Στον αντίποδα, οι πολέμιοι του νομοσχεδίου, έκαναν λόγο «άκαμπτες και οριζόντιες λύσεις», επιμένοντας ότι « η καθιέρωση ισόχρονης επιμέλειας θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα».
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια,την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενστάσεις και από Βουλευτές της συμπολίτευσης

Αμετακίνητες στις θέσεις τους, εμφανίστηκαν και σήμερα η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, προβάλλοντας ειδικά η πρώτη,σε αυστηρούς τόνους τις ενστάσεις τους επί βασικών άρθρων του νομοσχεδίου.

Η κ. Γιαννάκου, ζήτησε να απαλειφθεί η αναφορά σε «εξίσου» γονική μέριμνα και απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης είπε ότι « δεν γίνεται έτσι συνεργασία στο Κοινοβούλιο»και ότι «κανείς δεν είναι Πάπας της Ρώμης».

Από την πλευρά της, η Όλγα Κεφαλογιάννη, επισήμανε ότι «το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξειδικεύεται στο νόμο με κριτήρια γονεοκεντρικά», ενώ επέμεινε ότι πρέπει να απαλειφθεί ο όρος «εξίσου», ή τουλάχιστον να αποσαφηνιστεί από τον υπουργό ότι δεν σημαίνει ισόχρονο.

«Δεν διεκδικώ την παντογνωσία», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σχολιάζοντας ότι «όλοι μας κρινόμαστε από την στάση μας και ότι όλοι μας έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας». Πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν, θα εξεταστούν και κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα