back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η πανδημία κατέβασε τα αγριογούρουνα στις πόλεις 

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τις πρόσφατες εμφανίσεις αγριογούρουνων σε πόλεις της χώρας μας, ζητήσαμε από τον διαχειριστή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας Χρήστο Τακλή, να μοιραστεί τις γνώσεις του και να μας δώσει συμβουλές.

Το φαινόμενο οφείλεται στην ησυχία, που επικρατεί, αυτό το διάστημα, στις πόλεις λόγω των περιορισμών και της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο κ. Τακλής ενώ επισημαίνει πως ο κίνδυνος επίθεσης προς τον άνθρωπο είναι σχεδόν μηδενικός.

«Το θέμα ξεκινάει από τον υπερπληθυσμό των συγκεκριμμένων ζώων καθώς έχουμε ημίαιμους αγριόχοιρους και γεννούν πιο πολλά μικρά και πιο συχνά», σημειώνει ο κ. Τακλής. «Επίσης έχουν αλλάξει και οι ρυθμοί αναπαραγωγής τους, δηλαδή, πλέον αναπαράγονται Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το lockdown, είναι οι αιτίες αυτών των περιστατικών. Οι αγριόχοιροι βρίσκουν το ελεύθερο να μετακινηθούν, τόσο για εξεύρεση τροφής όσο και για εξερεύνηση, Οι αγριόχοιροι είναι εξαιρετικοί εξερευνητές. Δεν τους αρέσει η φασαρία από τα αυτοκίνητα (κόρνες, δυνατά φώτα, θόρυβος μηχανής), αλλά ούτε η φασαρία που κάνουμε οι άνθρωποι (δυνατές ομιλίες, φωνές, μουσική, κλπ). Όταν ξεκινήσουν όλες αυτές οι δραστηριότητες, πάλι, τα ζώα θα απομακρυνθούν από μόνα τους».

Επίθεση σε άνθρωπο

Δεν υπάρχει κίνδυνος επίθεσης στον άνθρωπο από τον αγριόχοιρο επισημαίνει ο κ. Τακλής συμβουλεύοντας όσους δουν μπροστά τους αγριόχοιρο να μην πανικοβληθούν. «Οι επιθέσεις από αγριογούρουνα συνήθως γίνονται σε κυνηγούς όταν πυροβολούν και όταν τυφλωθούν από δυνατά φώτα αυτοκινήτου καθώς πανικοβάλλονται και ορμούν προς τα οχήματα. Στις πόλεις βεβαίως υπάρχουν πολλοί θόρυβοι, που μπορούν να τους τρομάξουν ωστόσο μιλάμε, κυρίως, για υλικές ζημιές».

  • Αν είστε μέσα σε αμάξι, πατήστε φρένο και ακινητοποιήστε το αμάξι. Επίσης σβήστε τα φώτα ειδικά τα μεγάλα φώτα.
  • Αν είστε με τα πόδια, απλώς κρατήστε μια απόσταση ασφαλείας πάνω από 10 μέτρα, και μην κάνετε περίεργους θορύβους ή μην προσπαθήστε να το τρομοκρατήσετε για να φύγει.

Μείωση του πληθυσμού

Όσον αφορά στον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων στη χώρα μας ο κ. Τακλής τονίζει πως το σχέδιο απομείωσης του πληθυσμού, που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Θέτει ένα γενικό όριο απομείωσης ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο όριο για κάθε περιοχή, και όταν αυτό επιτυγχάνεται να κλείνει το κυνήγι του αγριόχοιρου στη περιοχή. Επίσης θα έπρεπε το κυνήγι να είναι στοχευμένο σε θηλυκά. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται άλλες μέθοδοι μείωσης του πληθυσμού εκτός από το κυνήγι. Υπάρχουν και τρόποι για να προστατευτούν οι καλλιέργειες από τα ζώα ωστόσο στην χώρα μας δεν εφαρμόζονται.

Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, είναι μια ΜΚΟ περιβαλλοντικής προστασίας με στόχους:

  • Την διατήρηση της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας,
  • Την παρατήρηση και καταγραφή της Βιοποικιλότητας,
  • Την περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων στο περιβάλλον και
  • Την διάδοση της οικολογικής ευαισθησίας για την άγρια ζωή και το περιβάλλον του τόπου μας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα