back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η έναρξη της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης χθες ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης αλλά και τα αποτελέσματα των βρετανικών τοπικών εκλογών είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Διάσκεψη Ευρώπη: Ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης χθες στο Στρασβούργο με περιορισμένους πανηγυρισμούς… αλλά και με την αισιοδοξία ότι η πολυαναμενόμενη διαδικασία θα γίνει πραγματικότητα, όπως σχολιάζουν οι FT. O Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο επίκεντρο… και έκοψε μάλιστα την κόκκινη κορδέλα της Διάσκεψης… καθώς αποτελεί το «πνευματικό παιδί του», μια ιδέα του που ξεκίνησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές το 2019. Ήδη μετρά σχεδόν 1,5 χρόνο και οι φιλοδοξίες της Διάσκεψης έχουν ήδη υποβαθμιστεί από τη στιγμή δηλαδή που ο Μακρόν ανακοίνωσε την επιθυμία του να ξεκινήσει μια Διάσκεψη που θα βοηθήσει «να προσδιοριστεί η στρατηγική της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια, περιλαμβανομένων των αλλαγών των Συνθηκών». Η πανδημία πάντως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ο «εχθρός» της επιθυμίας της ΕΕ να μεταρρυθμιστεί. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιλαμβανομένης της Γαλλίας δεν έδειξαν προθυμία για θεσμικές αλλαγές καθώς προτεραιότητα ήταν η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Ήδη έχουν αποκλειστεί οι αλλαγές στις Συνθήκες. Την ίδια ώρα έχουν ήδη καταγραφεί οι πρώτοι διαχωρισμοί ανάμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα για το τι είδους άσκηση είναι αυτή και τι στοχεύει ακριβώς αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος των πολιτών. Την περασμένη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές ισχυρίστηκαν ότι εξασφάλισαν τα τελικά αποτελέσματα να μην τα διαχειριστούν οι τεχνοκράτες αλλά προηγηθούν συζητήσεις μεταξύ βουλευτών και πολιτών. Το αποτέλεσμα και ο σκοπός παραμένει ακόμα άγνωστος, αλλά η διαδικασία είναι πάντως πρωτότυπη σε κάθε περίπτωση. Η Διάσκεψη περιλαμβάνει 108 πολίτες που έχουν επιλεγεί τυχαία, 54 εκπροσώπους κυβερνήσεις και τρεις Επίτροπους. Η συμμετοχή των πολιτών θα γίνει εξολοκλήρου διαδικτυακά μέσω μιας πολυγλωσσικής πλατφόρμας όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συμβάλλουν καταθέτοντας ιδέες και προτεραιότητες για την μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Η Διάσκεψη θα διαρκέσει κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, επομένως ο Μακρόν μπορεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στη διάρκεια της Γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε, την επόμενη άνοιξη. Για κάποιους όπως η Κομισιόν η συμμετοχή ων πολιτών ήδη δίνει μια ξεχωριστή άσκηση ακόμα και αν δεν παραχθούν εφικτά αποτελέσματα. Αλλά ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι όσοι τελικά συμμετέχουν δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα για την Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι επιλέχθηκαν τυχαία, η έλλειψη κριτηρίων για να εξασφαλιστεί η ολοένα και μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των συμμετεχόντων ενέχει τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθούν κάποιες κοινότητες, όπως προειδοποίησαν αρκετές ευρωπαϊκές οργανώσεις πολιτών.

Στη Γερμανία: Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: ο Ολαφ Σολτς εξελέγη με 96,2% των συνέδρων υποψήφιος καγκελάριος του SPD για τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Η Γερμανία χρειάζεται μιαν άλλη ηγεσία, έναν άλλο καγκελάριο» είπε ο Σολτς ευχαριστώντας τους 600 συνέδρους στο ψηφιακό συνέδριο του SPD, με το οποίο ξεκίνησε και επισήμως τον προεκλογικό αγώνα. Με «ποσοστά Βόρειας Κορέας» είχαν εκλέξει οι Σοσιαλδημοκράτες και τον Μάρτιν Σουλτς πριν από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στη μεταπολεμική ιστορία του SPD. Ο Σολτς δεν διατρέχει τέτοιον κίνδυνο, ξεκινάει από ακόμα χαμηλότερα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το SPD καθηλωμένο στο 14%-16%. Ο λογαριασμός του Σολτς όμως είναι άλλος: Περιμένει πτώση της δεξιάς Χριστιανικής Ενωσης κάτω από 30% και έναν συνωστισμό με τους Πράσινους στο φάσμα 20%-30%. Εάν το SPD πάρει ένα ποσοστό 20% συν, τότε υπολογίζει ότι έχει πιθανότητες να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, έχοντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του: την ομοσπονδιακή κυβερνητική εμπειρία που λείπει παντελώς από την «πράσινη» υποψήφια Αναλένα Μπέρμποκ και διαθέτει ο Σολτς, ως κυβερνήτης του Αμβούργου, ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. «Εχουμε την εμπειρία και την ικανότητα. Η χώρα χρειάζεται έναν Σοσιαλδημοκράτη στην καγκελαρία» είπε ο Σολτς. «Ο καγκελάριος είναι που κάνει τη διαφορά» σημείωσε. «Διεκδικώ το αξίωμα του καγκελαρίου, γιατί μπορώ». Στόχος του Σολτς είναι «μια νέα συμμαχία της προόδου για την κοινωνία του σεβασμού». Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική, στην προστασία του κλίματος και στην κάλυψη της υστέρησης που έχει η Γερμανία στην ψηφιακή επανάσταση. Μετά τις εξαγγελίες Τζο Μπάιντεν και τα τεράστια ποσά που ρίχνει στις δημόσιες επενδύσεις, «περισσότερη Σοσιαλδημοκρατία δεν γίνεται», είπε ο Σολτς, τονίζοντας την ανάγκη η Γερμανία και η Ευρώπη να ευθυγραμμιστούν με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στη Βρετανία: Η εικόνα των τοπικών εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας έχει ήδη διαμορφωθεί και είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι μεγάλοι χαμένοι των αποτελεσμάτων είναι οι Εργατικοί, αναφέρει η DW. Μπορεί να κέρδισαν 10 από τα 13 δημαρχεία της Αγγλίας, όμως εμφανίστηκαν αποδυναμωμένοι στις περισσότερες νίκες τους. Ακόμα και ο Σάαντικ Κάαν, που θα συνεχίσει τη θητεία του ως Δήμαρχος του Λονδίνου, επικράτησε του Συντηρητικού υποψηφίου δυσκολότερα από ό,τι αναμενόταν. Αναστάτωση έχει προκαλέσει το γεγόνος, ότι το κόμμα έχασε ήδη πάνω από 300 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια καθώς και τη βουλευτική έδρα στο παραδοσιακό προπύργιο του Χάρτλεπουλ. Όσο για τις εθνικές εκλογές Ουαλίας και Σκωτίας, στην μεν πρώτη διατήρησαν τα πρωτεία τους, στη δε δεύτερη έχασαν μια θέση στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο βρετανικός τύπος ήδη κάνει λόγο για «εμφύλιο» εντός των Εργατικών, αφού οι αντιδράσεις από πρώην και νυν μέλη του κόμματος είναι σφοδρές. Δύο βουλευτές του κόμματος των Εργατικών δήλωσαν ότι ο Στάρμερ, «θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, αν ψάχνει κάποιον για να αποδώσει ευθύνες», ενώ ο νικήτης των Εργατικών – δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρνχαμ, ζήτησε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης καθώς θεωρεί ότι το κόμμα έχει γίνει «λονδινοκεντρικό».

Στην Ισπανία: Για μήνες η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ισπανία διαδήλωσε εναντίον των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ και επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι τα μέτρα περιορίζουν την «ελευθερία» των πολιτών. Αλλά ώρες μετά την άρση των περιορισμών την Κυριακή, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι άφησε τους Ισπανούς χωρίς μέτρα ασφαλείας έναντι του ιού. Αρκετοί Ισπανοί στο μεταξύ γιόρτασαν την άρση των μέτρων με πάρτι σε πλατείες, αναφέρει το Politico.

Στο Ισραήλ: Συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους – στην πλειονότητά τους νέους – και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ κοντά στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και το εέμενος του Αλ Ακσά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι, που προστέθηκαν στους εκατοντάδες τραυματίες των προηγούμενων ημερών αναφέρει το Euronews. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται τόσο για τους περιορισμούς πρόσβασης στους ιερούς τόπους τους όσο και για την προγραμματιζόμενη έξωση αρκετών οικογενειών από περιοχές της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκειμένου να κατασκευαστούν εβραϊκές κατοικίες.

Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας» κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην οποία αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ αναφέρει η Sabah. «Το τυραννικό Ισραήλ, το κράτος της τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, που δεν έχουν άλλο μέλημα από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και την από χιλιάδων ετών χώρα τους, όπως και τις ιερές αξίες τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνέχισε χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια ως επίθεση εναντίον «όλων των μουσουλμάνων». Ο Ερντογάν πάει μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου». Καλεί επίσης όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές, να «αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων». Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας πως αν δεν «σταματήσει αυτή τη δίωξη» θα αποδείξει ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5 όπως λέει πολλές φορές χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 68 είναι οι νεκροί και πάνω από 150 οι τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στην Καμπούλ αναφέρει το BBC. Τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους μαθήτριες, καθώς στόχος ήταν ένα σχολικό συγκρότημα σε μια περιοχή στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι Σιίτες. Σημειώνεται ότι επρόκειτο για καλά οργανωμένο δολοφονικό σχέδιο: Η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε αυτοκίνητο-βόμβα, ενώ όταν μαθητές και άλλοι άρχισαν να βγαίνουν έντρομοι από το σχολείο, έγιναν δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις. Η εξέλιξη αυτή, που καταδικάστηκε από την κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα, έρχεται καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης των τελευταίων αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά του κυβερνητικού στρατού – εντείνοντας τις ανησυχίες για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα στη χώρα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα